Cáfolja az egyház Dan Brown állításait

2006.03.10. 11:23
Az amerikai katolikus egyház felébredt, három évvel a Da Vinci-kód megjelenése után honlapot indítottak, hogy megcáfolják Dan Brown regényének állításait. A honlap célja, hogy "pontos információkat közöljön Jézusról, a katolikus tanításról és a könyvben említett más témákról".

A jesusdecoded.com honlapon teológusok, kommentátorok, szakértők cikkei és mások magyarázó írásai találhatók. Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája a honlappal párhuzamosan dokumentumfilmet is készített.

Pásztori aggodalom

#alt#
A dokumentumfilm DVD-borítója
Forrás: jesusdecoded.com
Francis Maniscalco, a püspöki konferencia kommunikációs igazgatója szerint a kezdeményezés nem önvédelmi reflex. Az újságírók megkérdezték tőle, hogy egy regény, még ha sikerkönyv is, okozhat-e súlyos károkat egy egymilliárd hívőt számláló egyház számára.

"Nem, hosszú távon nem. De nem erről van szó, hanem az Anyaszentegyháznak minden egyes hívő iránti pásztori aggodalmáról, illetve az afeletti törődéséről, hogy milyen képük van Jézusról" - magyarázta a püspöki konferencia kommunikációs igazgatója.

A világszerte közel 40 millió példányban eladott regény alaptételnek fogadja el, hogy Mária Magdolna Jézus felesége volt, és a frigyből utódok származtak, amit a Vatikán és a katolikus egyház két évezreden át eltitkolt.

Felébredtek

#alt#
A film plakátja
A honlapon nemcsak az Új Testamentum idevágó részletei vannak fent, hanem megtudhatjuk, milyen volt az igazi Leonardo, mi a nők szerepe az egyházban és azt is, miben tévedett Dan Brown.

Az oldal időzítése elég furcsa, hiszen az Amerikában három évvel ezelőtt megjelent regényből eddig már több mint negyven millió példányt adtak el világszerte. Sőt Dan Brown sikerét elirigyelve színre léptek Az Abbé titka című regény szerzői, Michael Baigent és Richard Leigh, akik azt állítják, hogy az amerikai szerző lenyúlta a sztorijukat és ezért perbe fogták a kiadóját.

Annyi azonban bizonyos, hogy május 19-e után még erősebb lesz az érdeklődés az "eretnek iromány" iránt, hiszen ekkor mutatják be Amerikában a könyv alapján készült filmet Ron Howard rendezésében.