A sztárművészek már nem művészettel bizniszelnek

2008.03.12. 14:01
A világhírű botrányművészek pizsamát és saját skanzenjüket árulják, akkora a kereslet kortárs műalkotásokra, vagy bármire, ami azokhoz köthető.

A művészet remek dolog, mert az ember rámutathat az élet lényegére. Továbbá ha már nevet szerzett, elképesztő pénzeket kereshet alkotásaival. A sztárművészeknél azonban hamar eljön az az idő, amikor már nem jut eszébe annyi világmegváltó gondolat, amennyi műtárgyra kereslet mutatkozik. A szorult helyzet lehetséges megoldásait mutatta be a napokban a világ két legjobban kereső és legnevesebb képzőművésze, Jeff Koons és Damien Hirst.

Damien Hirst pizsamát árul

A félbevágott cápával nevet szerzett, legutóbb pedig közel 20 milliárd forintos, gyémántokkal kivert emberi koponyájával robbantó angol művész sikerein felbuzdulva boltot nyit London belvárosában.

Hirst gyémántos koponyája

"A Zoo art fairen olyan kedvező fogadtatásunk volt, hogy úgy döntöttünk, megpróbálkozunk egy bolt nyitásával is" - nyilatkozta az Art Newspapernek a művész üzlettársa, Hugh Allan.

"Ez nem csak galéria, és nem csak bolt. A luxuskategóriás termékektől és a drága számozott printektől a tömegtermékekig, pólókig, képeslapokig mindenfélét árulunk majd a boltban. Damien és én egyaránt rajongói vagyunk a művészetnek, és ahogy minden más közös munkánk, ez is remek szórakozás lesz" - mondta az üzlettárs, nem említve, hogy a szórakozás részeként reményeik szerint rengeteget keresnek majd.

A művész és társa egyébként erőteljes online megjelenésben gondolkodik, aminek a bolt inkább csak része lesz. Hugh Allan két terméket már meg is nevezett. Árulni fognak olyan pizsamát, amit a neves angol kortárs művész, Ashley Bickerton tervezett, és a hasonló paraméterekkel bíró John Isaacs párnáját is.

Jeff Koons vendégül lát

A giccsművész Jeff Koons más üzleti modellt választott. Ő mindenféle befektetés nélkül akar egy kis mellékest keresni. Árverést hirdetett, amelynek nyertese három barátjával ellátogathat New York-i műtermébe.

A művészi akció tiszta befogadásához a felhívást pontos fordításban közöljük:

Jeff Koons alkotása

"Kihagyhatatlan lehetőség, hogy az életben egyetlen egyszer ellátogathasson Jeff Koons műtermébe! Élvezze ki, hogy egyedüliként keresheti fel a művészt New York-i stúdiójában. Nézze meg a helyet, ahol Jeff Koons és számos asszisztense aprólékos munkával létrehozza a különleges festményeket és szobrokat. Jobb, mint Andy Warhol Factory-ja. Szavakkal leírhatatlan, hogy mi vár Önre, és három barátjára.

Az ajánlat tartalmaz egy látogatási lehetőséget Jeff Koons stúdiójába, New Yorkban, maximum négy fő részére. Az időpont Koons-szal egyeztetve kerül kiválasztásra. A díj nem tartalmazza az utazás, repülőjegy és szállás árait. Az ajánlat az aukciót követő egy évben érvényes."

A licit néhány napja 3000 dollár feletti összegnél állt meg.