Auguszta
-7 °C
0 °C

Japánban digitalizálnák a színházat

2008.03.12. 10:56
Színielőadások digitalizált felvételeivel próbálkozik japán mozikban a Sony.

Májustól új szolgáltatással áll a japán filmszínházak rendelkezésére a Sony elektronikai óriáscég: minőségi digitális videotechnikával élőben rögzített színielődásokat, showműsorokat, sportmérkőzéseket bocsát a mozik rendelkezésére.

Először a "Metróban" (Metro ni notte) című zenés vígjátékot rögzítették ebből a célból egy tokiói színházban, még decemberben. A Sony fejlesztette ki a magas felbontású digitális kamerákat és vetítőket a filmstúdiók számára. A Metróban rögzítésére kilenc ilyen kamerát és más csúcstechnológiát tartalmazó eszközöket is alkalmaztak.

A 3000 japán moziból jelenleg csak mintegy száz rendelkezik digitális vetítőberendezéssel, de a Sony bízik abban, hogy mivel a filmgyártás már jórészt ilyen eszközöket alkalmaz, a mozik a hatékonyság érdekében mind nagyobb arányban térnek át az új technológiára.

A kezdeményezés további célja országossá tenni olyan rendezvények bemutatását, amelyek valójában csak egyetlen színhelyen, egyetlen időpontban zajlanak, ezzel is növelni a nézőszámot.

A Sony és más japán cégek (JVC, Olympus és mások) által kifejlesztett technika révén japán mozik már vetítették a Harry Potter és A Da Vinci kód digitális változatát. A digitális tartalmat az Egyesült Államokból különlegesen nagy kapacitású internetes sávon továbbították, szigorúan kódolt formában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!