Goldie, Photek és MC Rage a Jungle War-on

2003.05.27. 19:47
Szombaton, lezárva a májust, drum & bass legendák lépnek fel a Petőfi Csarnokban sorra kerülő Jungle War-on: a Metalheadz-alapító, s a filmvásznon is egyre gyakrabban látható Goldie, az irányzat intellektuális vonulatát jelképező (más stílusokban szintén maradandót alkotott) Photek, valamint MC Rage.
Goldie-t aligha kell bemutatni: 1995-ös Timeless-e mérföldkőnek számított a dobbasszusok történetében, utána figyelt fel a stílusra a mainstream-média. Azóta - maxik és remixek mellett - egy szerzői (Saturnz Return), két mixalbuma látott napvilágot. Jelen fellépésének vadonatúj kiadói válogatása (No Smoke without Fire) ad külön aktualitást.

Photek, a szamuráj

Photek magyarországi debütálása pedig igazi ínyenccsemegének számít. Rupert Parkes néven, Ipswichben született, eleinte a hip hop, a dzsessz és a funk érdekelte, szaxofonozni is tanult. 1989-ben, egy észak-londoni partin szeretett bele az elektronikus tánczenékbe, elsősorban a detroiti hangzásba, például Derrick May számaiba.

Photek ül
A kilencvenes évek elején Rob Solomon ipswichi lemezboltjában dolgozott. Origination néven, együtt kezdtek el zenét készíteni, Ray Keith fedezte fel őket.

1994-ben megalapította a Photek Records-t, egyre különlegesebb számokat jegyzett, melyeket a drum & bass szcéna olyan - eltérő irányokat jelképező - szereplői adtak ki, mint Goldie, vagy az "intelligens", atmoszférikusabb hangzásokat képviselő LTJ Bukem. (Utóbbinál Aquarius művésznéven jeleskedett.) Remixekre szintén felkérték: például Björk, David Bowie, Everything But The Girl darabokat értelmezett át.

Drum & bass és deep house

A klasszikus Photek-hangzást, az erőteljesen intellektuális töltésű, csupasz geometriai struktúrákra redukált, minimalista eszközökkel felépített törteket, az akkoriban ugyancsak divatos techsteptől világokra lévő első nagylemeze, a Modus Operandi (1997) szemlélteti. Legfontosabb elemnek a dobokat tartja. Egyébként a dolgozaton zenei hatások alig, kulturálisak azonban annál inkább tetten érhetők: a szamuráj-filozófiáé, illetve a sci-fi alkotásoké.

1998-ban egy, a korábbi számait és remixeket csokorba szedő album, a Form & Function következett, saját munkák mellett Doc Scott, J Majik, Digital, Peshay & Decoder remixekkel, a londoni dobbasszus magból.

Rupert az irányzat egyik legelismertebb alakjává nőtte ki magát. Ezért is hatott meglepetésként 2000-es, második szerzői albuma, a Solaris, melyen drum & bass csak elszórtan, house (annak is elsősorban az egyre trendibb deep és a minimál fajtája) annál gyakrabban csendül fel. Egyébként gyönyörű house-darabok, bizonyítva, mennyire felesleges egyetlen stílusskatulyába zárni az autonóm alkotókat_ (A Solarison hallható Mine to Give-et Satoshi Tomiee és David Morales is remixelték.)

Jelenleg Los Angelesben él, filmzenéket szerez, hip hop muzsikusoknak segédkezik, ám saját nevén, vagy Special Force-ként azért még mindig komponál drum & bass darabokat_ Szombaton valószínűleg párat megismerünk közülük.

Az est magyar fellépői a "klasszikus" dzsungelháborúk házigazdái: Palotai Zsolt, Cadik és Pánczél Gábor.