Budapesten rendezik a világ legnagyobb drágakő kiállítását

2005.01.20. 17:09
Az Ezeregyéjszaka kincseit felvonultató kiállításon 6888 csiszolt drágakövet mutatnak be, köztük a 25250 karátos Maraba holdja elnevezésű topázt, a 456,5 karátos Zöld szív smaragdot.
"Természetes, hogy Budapesten mutatjuk be elsőként ezt a tárlatot, hiszen a magyar főváros olyan mint egy ékszer, melyet drágakőként díszítenek csodálatos épületei" - jelentette ki Antonio Ortiz Garcia, Spanyolország budapesti nagykövete abból az alkalomból, hogy csütörtökön írták alá Budapesten a világ legnagyobb színes drágakő-kiállításának megrendezéséről szóló szerződést.

A spanyol Programa Royal Collections (PRC) a világon elsőként vállalkozott arra, hogy magángyűjteményekben fellelhető, s eddig csak a kiváltságosok által látható drágaköveket bemutatja a nagyközönségnek. Az egyedülálló kiállítás, amely öt éven át járja majd a világot, Budapesten debütál - ezzel üdvözli a PRC Magyarország uniós tagságát.

A Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő "Káprázatos kövek - Egy királyi gyűjtemény Spanyolországról" elnevezésű kiállítás - március 18-a és július 3-a között lesz látható a Természettudományi Múzeumban.

A Nemzetközi Kulturális Örökség Minisztériuma 50 millió forinttal támogatta a kiállítást, a spanyol fél pedig olyan gesztusokat tett magyar partnerei felé, amellyel lényegesen csökkentette a rendezés költségeit.

A tárlat két részre tagolódik. A bevezető bemutatja, hogy mitől drágakő a drágakő. A látogatók megismerhetik, hogy hogyan alakulnak ki, milyen a szerkezetük, s hogyan munkálják meg a drágaköveket, egy interaktív térkép segítségével pedig megkereshetik a világ legnagyobb lelőhelyeit.

Az Ezeregyéjszaka kincseit felvonultató kiállításon 6888 csiszolt drágakövet mutatnak be, amelyek összességében több mint 147 ezer karátot nyomnak. A tárlaton olyan különlegességek is láthatók, amelyek rendkívüli tisztaságuknak és méretüknek köszönhetően világhírre tettek szert. Ilyen a 25250 karátos Maraba holdja elnevezésű topáz, a 456,5 karátos Zöld szív smaragd, az 1490 karátos Aracual kunzit, a 8200 karátos Déli Nap citrin és a 243,5 karátos Csillag nevű zafír.

A Programa Royal Collections a Magyar Természettudományi Múzeummal kialakított együttműködés jelképeként egy 560 karátos, körülbelül 6 cm nagyságú aranyfényű citrint ajándékozott a budapesti intézménynek.