Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapesten rendezik a világ legnagyobb drágakő kiállítását

2005.01.20. 17:09
Az Ezeregyéjszaka kincseit felvonultató kiállításon 6888 csiszolt drágakövet mutatnak be, köztük a 25250 karátos Maraba holdja elnevezésű topázt, a 456,5 karátos Zöld szív smaragdot.
"Természetes, hogy Budapesten mutatjuk be elsőként ezt a tárlatot, hiszen a magyar főváros olyan mint egy ékszer, melyet drágakőként díszítenek csodálatos épületei" - jelentette ki Antonio Ortiz Garcia, Spanyolország budapesti nagykövete abból az alkalomból, hogy csütörtökön írták alá Budapesten a világ legnagyobb színes drágakő-kiállításának megrendezéséről szóló szerződést.

A spanyol Programa Royal Collections (PRC) a világon elsőként vállalkozott arra, hogy magángyűjteményekben fellelhető, s eddig csak a kiváltságosok által látható drágaköveket bemutatja a nagyközönségnek. Az egyedülálló kiállítás, amely öt éven át járja majd a világot, Budapesten debütál - ezzel üdvözli a PRC Magyarország uniós tagságát.

A Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő "Káprázatos kövek - Egy királyi gyűjtemény Spanyolországról" elnevezésű kiállítás - március 18-a és július 3-a között lesz látható a Természettudományi Múzeumban.

A Nemzetközi Kulturális Örökség Minisztériuma 50 millió forinttal támogatta a kiállítást, a spanyol fél pedig olyan gesztusokat tett magyar partnerei felé, amellyel lényegesen csökkentette a rendezés költségeit.

A tárlat két részre tagolódik. A bevezető bemutatja, hogy mitől drágakő a drágakő. A látogatók megismerhetik, hogy hogyan alakulnak ki, milyen a szerkezetük, s hogyan munkálják meg a drágaköveket, egy interaktív térkép segítségével pedig megkereshetik a világ legnagyobb lelőhelyeit.

Az Ezeregyéjszaka kincseit felvonultató kiállításon 6888 csiszolt drágakövet mutatnak be, amelyek összességében több mint 147 ezer karátot nyomnak. A tárlaton olyan különlegességek is láthatók, amelyek rendkívüli tisztaságuknak és méretüknek köszönhetően világhírre tettek szert. Ilyen a 25250 karátos Maraba holdja elnevezésű topáz, a 456,5 karátos Zöld szív smaragd, az 1490 karátos Aracual kunzit, a 8200 karátos Déli Nap citrin és a 243,5 karátos Csillag nevű zafír.

A Programa Royal Collections a Magyar Természettudományi Múzeummal kialakított együttműködés jelképeként egy 560 karátos, körülbelül 6 cm nagyságú aranyfényű citrint ajándékozott a budapesti intézménynek.