Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Akusztikus metropolisz

2002.02.07. 22:58
Séta az akusztikus világ metropoliszában, Dubcity-ben. A lakók: az Anima producerei, Sub Bass Monster, dzsesszisták, elektronikusok és akusztikusok. Hanghordozó-kritika.
Létezik egy város, pontos helyét nem ismerjük, csak annyi biztos, hogy valahol az akusztikus tartományokban található, és hogy az Anima Sound System producerei, Németh Gergely és Prieger Zsolt alapították. A nevét tudni még: Dubcity.

A hangokból épült városba érve az utazó rögtön érzi: nem csinos utcákkal, terecskékkel, korzókkal ékesített kirakatvárosban jár. Dubcity nyüzsgő, sokarcú metropolisz. A forgalom úgy áramlik a város szíve felé, ahogy a basszus és az MC szövegelése lüktet. A széles, sötét útkereszteződésekben nagybőgő és lusta dob hangjára indulnak az autók. Előttük a mély, vaskos effektekből épült belváros. Fuvolafutamok villódznak a szélvédőn.

A dobgép-üzemű autóból kiszállva látni, az égbolt testetlen férfikórus. A parkban madarak csicseregnek, tabla ritmusra zörögnek a fák, és beszűrődik a távoli forgalom trombitahangja. A dobpergés mutatja, merre vannak a nyüzsgő utcák.

Egy nyirkos sikátoron vág át aztán az utazó, csak néha csattog el mellette egy széles autó. A sarkon szirénázó rendőrkocsi fordul be, lassít, a rádióból kihallatszik a szaxofon és a dob zsivaja. Jobb visszahúzódni a pincehelységben megbúvó, füstös bárba. Itt mintha nem is Dubcityben járnánk: gyűrött alakok lomha dzsesszízű viszkit isznak, a sarokból tradicionális dallamokat játszik a szaxofon. Rövid pihenő a lüktető utcákat járva.

A sikátor végén kis tér nyílik, kávézókból szól a zene, pergős dub, nu jazz és trip-hop ritmusára járkálnak a városlakók. Magunk mögött hagytuk a kietlen negyedeket, szkreccselés, szaxofon és vidám női vokál csillog a kirakatokban. Egy klub laza groove-jai közé vegyülünk, a színpadon éppen Sub Bass Master nyomja a szöveget, a szomszéd asztalnál a dzsesszista Grencsó István kezd valami fuvola-improvizációba. Mellette Németh Judit ül, az Anima énekesnője, a srác pedig, a nagybőgővel a vállán Hárs Viktor. Rendelünk még egy kört, míg a jazzkocsmából megérkezik Csigó Tamás a gitárjával. A sarkon pedig MC Phreak jön, ha jól látom, mellette a trombitás ballag, Csárics Sándor.

A klubban összegyűlik végül minden dubcity-i lakos, a város szerelmesei, a Dubcity Fanatikz. Én sem akarok még hazamenni.

Dubcity Fanatikz - aerodynamics
Bahia - 2001

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?