Nándor
3 °C
16 °C

Akusztikus metropolisz

2002.02.07. 22:58
Séta az akusztikus világ metropoliszában, Dubcity-ben. A lakók: az Anima producerei, Sub Bass Monster, dzsesszisták, elektronikusok és akusztikusok. Hanghordozó-kritika.
Létezik egy város, pontos helyét nem ismerjük, csak annyi biztos, hogy valahol az akusztikus tartományokban található, és hogy az Anima Sound System producerei, Németh Gergely és Prieger Zsolt alapították. A nevét tudni még: Dubcity.

A hangokból épült városba érve az utazó rögtön érzi: nem csinos utcákkal, terecskékkel, korzókkal ékesített kirakatvárosban jár. Dubcity nyüzsgő, sokarcú metropolisz. A forgalom úgy áramlik a város szíve felé, ahogy a basszus és az MC szövegelése lüktet. A széles, sötét útkereszteződésekben nagybőgő és lusta dob hangjára indulnak az autók. Előttük a mély, vaskos effektekből épült belváros. Fuvolafutamok villódznak a szélvédőn.

A dobgép-üzemű autóból kiszállva látni, az égbolt testetlen férfikórus. A parkban madarak csicseregnek, tabla ritmusra zörögnek a fák, és beszűrődik a távoli forgalom trombitahangja. A dobpergés mutatja, merre vannak a nyüzsgő utcák.

Egy nyirkos sikátoron vág át aztán az utazó, csak néha csattog el mellette egy széles autó. A sarkon szirénázó rendőrkocsi fordul be, lassít, a rádióból kihallatszik a szaxofon és a dob zsivaja. Jobb visszahúzódni a pincehelységben megbúvó, füstös bárba. Itt mintha nem is Dubcityben járnánk: gyűrött alakok lomha dzsesszízű viszkit isznak, a sarokból tradicionális dallamokat játszik a szaxofon. Rövid pihenő a lüktető utcákat járva.

A sikátor végén kis tér nyílik, kávézókból szól a zene, pergős dub, nu jazz és trip-hop ritmusára járkálnak a városlakók. Magunk mögött hagytuk a kietlen negyedeket, szkreccselés, szaxofon és vidám női vokál csillog a kirakatokban. Egy klub laza groove-jai közé vegyülünk, a színpadon éppen Sub Bass Master nyomja a szöveget, a szomszéd asztalnál a dzsesszista Grencsó István kezd valami fuvola-improvizációba. Mellette Németh Judit ül, az Anima énekesnője, a srác pedig, a nagybőgővel a vállán Hárs Viktor. Rendelünk még egy kört, míg a jazzkocsmából megérkezik Csigó Tamás a gitárjával. A sarkon pedig MC Phreak jön, ha jól látom, mellette a trombitás ballag, Csárics Sándor.

A klubban összegyűlik végül minden dubcity-i lakos, a város szerelmesei, a Dubcity Fanatikz. Én sem akarok még hazamenni.

Dubcity Fanatikz - aerodynamics
Bahia - 2001