Vajon füvezett-e id. Markó Károly és Jókai Mór?

2005.09.20. 21:19
Látott már apró cafatokra szakadó nőnemű képzőművészt? Ilyen élménnyel a Műcsarnok sem szolgál, de ha Önnek van gyereke, semmiképpen se hagyja ki az EgyHetes kiállítást. ha nincs, még kevésbé. Még álpornó is van, igaz az gyenge.
Meglepően pezsgő társasági esemény sült ki a Műcsarnok megnyitójából, aminek az a címe, hogy EgyHetes, és a "Friss festmények egy hétig" alcímet viseli, és a meghívó szerint célja, hogy a kortárs magyar festészet aktuális történései, fejleményei közül néhány fontosabb mozzanatot megismertessen a látogatókkal, amit közönséges magyar nyelven úgy kell érteni, hogy itt van 12 ember, akiket az köt össze, hogy valamilyen okból jól fekszenek a kurátornál. Ez azonban pont olyan legitim válogatási szempont, mint bármelyik másik, így a legendás falak között a tömeg rá sem hederít olyan apróságokra, hogy a friss festmények között akad 1994-es is, inkább vidáman zsizseg. Csecsemőkorunk óta megnyitókon edzett orrunkat gyorsan körbehordozzuk a termeken.

#alt#
Károlyi Zsigmond:Work in Progress... Clockwork Mouses (A képek forrásai: mucsarnok.hu)
Első blikkre van itt minden: a friss eresztésben izmos, de nem uralkodó tendencia a viccesség, ami öltheti leszbikus-giccses-álbiedermeier pornókép, gördeszkára és kiel boatra festett kisállat, 55 példányban bemutatott robotegér vagy önnön fejét szétlövő kortárs festősztár elmorfolt arcú képét. A viccesség azért inkább csak szándék sok esetben, Károlyi Zsigmond például hiába híres festőtanár, a robotegerei hervasztóan ronda szürkék és hiába izzadnak jeges olajat, akkor sem tűnnek frissen fiatalosnak. De van olyan pulzálós absztrakt meg foltszerűen unalmas izé is, de ez sem baj, mert lehet nézni a felvonuló mindenféle korú festőket, médiafilozófusokat (konkrétan Tamás Gáspár Rosa Luxemburg Miklóst apró gyermekkel) és egyéb megnyitókellékeket.

Nagyot durranó anya

#alt#
Kovács Lola: A család
Aki a hátralévő négy nap nézi meg az Egy Hetest, az már nem kapja meg ezt a buliélményt, sőt különösebben koherens képet sem a kortárs festészet állásáról, elmennie mégis nagyon is érdemes, leginkább Kovács Lola miatt, aki a középső teremben-- Izé, furcsa lenne azt mondani, hogy berobban, hiszen egy fiatal szőke anyáról van szó, mindenesetre olyan anyagot mutat be, ami egészen nagyszabású.

#alt#
Győrffy László: Grimasz
Ahhoz, hogy egy festmény jó legyen, nem alapfeltétel, hogy a szó hagyományos értelmében szóljon valamiről, de az övéi speciel még szólnak is, ezúttal döntően az anyaságról, aminek a konkrét tárgyát a riporter megpróbálja hülye grimaszokkal megnevettetni. Ez a részeg béka hangjának utánzásával sikerül is. Az anya nagy méretű, lehengerlően jól megfestett vásznakkal okoz rég tapasztalt eufóriát. A Mirabell című gigantikus (sokszor sok méteres) csecsemőszemek például eleve olyan profin vannak felkenve, hogy az önmagában nagyot szólna, de bónusznak bennük van az a néha morbid félelem és csodálat is, ahogy az ember ránéz a sját gyerekére, úgyis mint ilyen kis félméteres kínai- és/vagy ufóimitátor.

Ez a fránya Károly

#alt#
Losonczy István: Szélárnyék
Könnyeinket letörölve dajdajozunk tovább, Losonczy István képei előtt például egész sokat, főként azért, mert ő festette meg Szélárnyék címmel azt, hogy milyen lett volna, ha id. Markó Károly megismerkedik a marihuánával és közben a felhőket nézi. De van erős metafizikus képe egy alvóvárosi körforgalomban örökké köröző biciklistáról és egy olyan, ami a jelenlévő összes hat éven aluli gyermeket és az Index tudósítóját ámulatba ejtette. Ezen egy maritte-os erdőben a mesebeli szarvas belelép a pocsolyába, amiről kis tanulmányozás után már nem eldönthető, hogy vízből van vagy üvegből, merthogy elreped. Vannak más cselek is az árnyékokkal, illetve még két-három kisebb alkotás, melyek arra utalnak, hogy a művész a Budai Tájvédelmi Körzet Caspar David Friedrichjének címére tör. Éljen az agglomerációs metafizika!

Kis búvár

#alt#
Barkonyi Zsombor: Sebzett
Az időközben befutó gyerekeket terelve át is szédülünk Barakonyi Zsombor festett gördeszkái és hajói közé. Barakonyiról korábban már kiderült, hogy marha jól tud festeni, ezért most inkább azzal operál, hogy keveset festve nagy hatást érjen el. Rengeteg gördeszkát aggatott a falra, nagyrészt kerekek nélkül, és azokra mindenféle apró színes izéket pingált. Az anyag keveset markol, de változatos és engem kiválóan elszórakoztatnak az apró poénok. A nyomi kis nehézbúvár például. A közönség megosztottabb, de ez kit érdekel, a korábban olyan misztikusan ábrázolt büdös kölykök viszont itt elvesztik a fonalat és hazamegyünk. Jó lesz a szezon, még több Kovácsot mindenkinek.