Az építészet, mint művészet

2004.09.29. 17:21
Ipari produktum helyett alkotásként vizsgálja az építészetet a szerdán kezdődő Építészet Hónapja. Az idén országossá váló eseményen adják át a Pro Architectúra- és a Brick Award-díjat.
Az országos rendezvénnyé váló Építészet Hónapjának középpontjában idén a téglaépítészet legjobbjainak díjazására létrehozott Brick Award-díj és a Pro Architectúra-díj átadása lesz. Az Ybl-díj ötven éve című miskolci kiállítás pedig a magyar építészet alakulását követi nyomon.

Tavaly rendezték meg először az Építészet Hónapja kulturális fesztivált. Ahogy a szervező Octogon magazin megfogalmazta, céljuk az volt, hogy a Színházi Hónap, a Fotóhónap, az Ünnepi Könyvhét vagy a Filmszemle eseménysorozatai közé beemeljék az építészetet is.

#alt# Az Építészet Hónapja nem műszaki jelenségként kezeli az építészetet. A 10 város 52 helyszínén folyó rendezvénysorozat középpontjában a művészet egy ágaként vizsgált építészet áll. A szervezők ellensúlyozni kívánták azt az elmúlt fél évszázad magyar építészetszemléletét, amely pusztán ipari problémák halmazát értett architektúra alatt.

Az Építészet Hónapja a progresszívnek tekintett, a világ értő közvéleményének elismerését kivívó épületekre és projektekre koncentrál. "A globalizálódó Föld kultúrájában egyre nagyobb jelentőséget kap a jelhagyás, a jelteremtés igénye. Egy ország, vagy település közössége önmaga meghatározását keresve jut el gyakran egyedi építészeti megoldások megalkotásáig, ma az ember spirituális, irracionális oldalát kiszolgáló új templomok, a kortárs művészetek múzeumai folytatnak szellemi társalgást egymással." - jelöli ki vizsgálódásának fókuszát az esemény ismertetője.

A tavaly még csak fővárosi helyszíneken rendezett Építészet Hónapja 2004-re vidéki városokban is szervez programokat. Eseményeink száma is növekedett, s azok műfajai az építőipari bemutatkozástól, ingatlanfejlesztési, urbanisztikai konferencián keresztül, az alkotó tervezői kiállításokon, építészet fotótárlatokon át, színházi előadásokig, sokféle képet mutatnak.

A vitatott Magyar Pavilon és a nem nyertes biennálé-munkák
N&n galéria kiállítást rendez a 2004. évi velencei építészeti biennále magyar pavilonjának kurátori megbízására kiírt pályázat nem nyertes pályaműveiből.

A kiállítható anyagok részletesebb vizsgálata és a szerzőkkel lezajlott személyes egyeztetések után alakult ki a három kiállítás koncepciója. Szeptember 29.- október 25-ig Sütő András Balázs: Budapest ébred; Szeptember Október 27. - november 8-ig Sz. Szilágyi Gábor Physical sensations; November 10. - 30-ig Prosek Zoltán: Tér - pavilon, Vargha Mihály: Négy pályázat / egy ház.

Az N&n galéria mindhárom kiállításán megtekinthető lesz az összes pályázó anyaga, valamint a www.biennale04.hu, a velencei magyar pavilon Széptől szépig /és vissza/ című kiállításának honlapja is, amelynek kurátora Janesch Péter.

A pályázatot benyújtók közül Bán András és Szegő György közölte, hogy továbbra is fenntartják, nem kívánják pályázatukat bemutatni. Pazár Béla jelezte, pályamunkájuk időhiány miatt nem volt kiérlelt, nem alkalmas a bemutatásra.