Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az építészet, mint művészet

2004.09.29. 17:21
Ipari produktum helyett alkotásként vizsgálja az építészetet a szerdán kezdődő Építészet Hónapja. Az idén országossá váló eseményen adják át a Pro Architectúra- és a Brick Award-díjat.
Az országos rendezvénnyé váló Építészet Hónapjának középpontjában idén a téglaépítészet legjobbjainak díjazására létrehozott Brick Award-díj és a Pro Architectúra-díj átadása lesz. Az Ybl-díj ötven éve című miskolci kiállítás pedig a magyar építészet alakulását követi nyomon.

Tavaly rendezték meg először az Építészet Hónapja kulturális fesztivált. Ahogy a szervező Octogon magazin megfogalmazta, céljuk az volt, hogy a Színházi Hónap, a Fotóhónap, az Ünnepi Könyvhét vagy a Filmszemle eseménysorozatai közé beemeljék az építészetet is.

#alt# Az Építészet Hónapja nem műszaki jelenségként kezeli az építészetet. A 10 város 52 helyszínén folyó rendezvénysorozat középpontjában a művészet egy ágaként vizsgált építészet áll. A szervezők ellensúlyozni kívánták azt az elmúlt fél évszázad magyar építészetszemléletét, amely pusztán ipari problémák halmazát értett architektúra alatt.

Az Építészet Hónapja a progresszívnek tekintett, a világ értő közvéleményének elismerését kivívó épületekre és projektekre koncentrál. "A globalizálódó Föld kultúrájában egyre nagyobb jelentőséget kap a jelhagyás, a jelteremtés igénye. Egy ország, vagy település közössége önmaga meghatározását keresve jut el gyakran egyedi építészeti megoldások megalkotásáig, ma az ember spirituális, irracionális oldalát kiszolgáló új templomok, a kortárs művészetek múzeumai folytatnak szellemi társalgást egymással." - jelöli ki vizsgálódásának fókuszát az esemény ismertetője.

A tavaly még csak fővárosi helyszíneken rendezett Építészet Hónapja 2004-re vidéki városokban is szervez programokat. Eseményeink száma is növekedett, s azok műfajai az építőipari bemutatkozástól, ingatlanfejlesztési, urbanisztikai konferencián keresztül, az alkotó tervezői kiállításokon, építészet fotótárlatokon át, színházi előadásokig, sokféle képet mutatnak.

A vitatott Magyar Pavilon és a nem nyertes biennálé-munkák
N&n galéria kiállítást rendez a 2004. évi velencei építészeti biennále magyar pavilonjának kurátori megbízására kiírt pályázat nem nyertes pályaműveiből.

A kiállítható anyagok részletesebb vizsgálata és a szerzőkkel lezajlott személyes egyeztetések után alakult ki a három kiállítás koncepciója. Szeptember 29.- október 25-ig Sütő András Balázs: Budapest ébred; Szeptember Október 27. - november 8-ig Sz. Szilágyi Gábor Physical sensations; November 10. - 30-ig Prosek Zoltán: Tér - pavilon, Vargha Mihály: Négy pályázat / egy ház.

Az N&n galéria mindhárom kiállításán megtekinthető lesz az összes pályázó anyaga, valamint a www.biennale04.hu, a velencei magyar pavilon Széptől szépig /és vissza/ című kiállításának honlapja is, amelynek kurátora Janesch Péter.

A pályázatot benyújtók közül Bán András és Szegő György közölte, hogy továbbra is fenntartják, nem kívánják pályázatukat bemutatni. Pazár Béla jelezte, pályamunkájuk időhiány miatt nem volt kiérlelt, nem alkalmas a bemutatásra.