Tóta W. Árpád: Nagy elődöm, Maksa Zoltán

2006.02.24. 19:29
Az Eljövetel nem ufológiai könyv. A szerző arra volt kíváncsi, mit csinálna Orbán Viktor, ha a Hortobágyon landolna egy földönkívüli, és hogyan reagálna erre Gyurcsány Ferenc. A kiadó botrányra számít.

Tóta W. Árpád közismert, vicces és provokatív stílusú újságíró, akit olvasóinak egy része megfojtana egy kanál vízben, a másik része bármikor leborulna a lábai elé. Természetes lenne, hogy az Index beszámol, ha a publicista könyvet jelentet meg. Pláne, hogy azt ufós-politikusos témában írta.

A helyzetet azonban nehezíti, hogy Tóta W. Árpád történetesen lapunk munkatársa, így cikkünk pártatlanságát az arra kihegyezettek nyilván megkérdőjelezik, ha viszont vállaljuk bennfentességünket, az még kínosabb.

Belépve a könyvbemutató helyszínéül szolgáló, félhomályos kávézóba, ahol úgy dohányzott egy kisebb társaság, mintha a nyolcvanas években lennének alternatívok, a bizonytalanság odáig fokozódott a tudósítóban, hogy váratlanul előbújt belőle: az MTI-tudósító.

"Rendhagyó" könyvet jelentetett meg az Index publicistája

#alt#

Péntek délután mutatta be "fiktív" újságcikkekből összeállított, Eljövetel című könyvét az Index újságírója, Tóta W. Árpád. A Pulitzer-emlékdíjas publicista a sajtótájékoztatón elmondta: munkája modern "Így írtok ti", mely egy elképzelt "ufólátogatáson" keresztül mutatja be a magyar sajtót és a közéletet.

A "vitriolos" hangvételű munkában az ismert napilapok és internetes hírportálok stílusában írt cikkek követik nyomon, hogy mi történik a Hortobágyon leszálló "földönkívülivel".

Tóta megjegyezte: "Az Eljövetel nem ufológiai könyv. A legutolsó mellékszereplő az ufó. Arra voltam kíváncsi, mit csinálna Orbán Viktor, ha leesne egy ufó, hogyan reagálna erre Gyurcsány Ferenc, és melyik újság hogyan közölné a híreket" - tette hozzá.

A publicista könyve a hazai sajtónak és politikai életnek tart "görbe tükröt".

A cikkeket Tóta megjelenésükben is - mint fogalmazott - az orgánumokhoz igazította. Könyve jogilag nem támadható, szögezte le az Index.hu vezérpublicistája, mert az álcikkeket az eredetiekhez csak hasonló "betűtípussal" szedték, adott hangot véleményének a szerző. Hozzátette: vannak kisebb eltérések a valódi lapok és paródiájuk közt.

Tóta W. Árpád elmondta: előzetesen nem kérte ki a könyvében megidézett szerzők véleményét. "Nem hívhatom fel Bencsik Andrást, hogy András, nem zavarna, ha a stílusodban írnék egy cikket, amiben akkora hülyének tűnnél fel, hogy a képed helyett egy töklámpást raknánk fölé, bajusszal?" - fogalmazott.

Újságírói kérdésre pedig az Index.hu internetes hírportál Pulitzer-emlékdíjas publicistája elmondta: Maksa Zoltánt tartja elődjének - jelentette ki.

A kiadó számít a botrányra

#alt#

A Konkrét kiadó vezetője, Novák Erik úgy nyilatkozott: "Tóta Árpád a magyar sajtó fekete báránya. Nostradamus és Rejtő Jenő keveréke."

"Tóta egyfajta váteszként nyilvánult meg" - tette hozzá, egyben reményét kifejezve: hogy a könyv botrányt fog "kelteni".

A rendhagyó kötetet ötezer példányban jelentették meg, de elképzelhetőnek tartják az utánnyomást. A könyv minden cikkét Tóta W. Árpád jegyzi, egyet kivéve, melyet Uj Péter, az Index főszerkesztője írt a saját neve alatt, tudta meg az Index internetes hírportál.

A könyv "főszereplője", az ufó feltűnése február 26-án, vasárnap várható, ha mégis megvalósulna Tóta W. Árpád jóslata.