Építészetileg műveltek az Index olvasói

2006.10.21. 09:30
A Rákóczi gimnázium puritán rekonstrukciója lett a legjobb megépült projekt. A második és harmadik helyezett sem emlékeztet a tavalyi nyertesekre. Ismerjék meg az Építészfórummalközösen szervezett díj nyerteseit!

Újra kell gondolnunk, hogyan is közelítenek olvasóink az építészethez. Sőt azt is, hogy milyen alapon osztjuk éppen mi az észt. Az év legjobb épületét kereső szavazós cikkünk végeredményét látva megdöbbentő következtetéseket kellett levonnunk.

Az Önök tavalyi preferenciáit látva ugyanis azt írtuk: "Az extravagáns dizájnépítészet csak az építészek és az Index újságíróinak kedvence. Olvasóink és a sajtó egyöntetűen a kicsi, szerethető épületeket támogatták. Azokat, amelyek ablakából integetve lehet búcsúztatni az iskolába induló gyerekeket, és amelyek kertjében vidáman rohangászhat a kutya."

Hát nem. Olvasóink a jó és izgalmas épületeket szeretik, és ha történetesen a számukra fontos értékeket egy családi házban fedezik fel, akkor az győz. Ha pedig egy épületrekonstrukcióban egyesül forma és tartalom, akkor. Nem csigázzuk Önöket tovább, eláruljuk, amit amúgy is tudnak.

Semmi rongyrázás

Bár mi a letisztult és mégis barátságos budaörsi városházának drukkoltunk, továbbá le voltunk nyűgözve Szokolyai Gábor fekete családi házától, a szavazatok alapján a Rákóczi gimnázium átépítése lett az első. A visszafogott téglaépület iránti rajongásuk annak bizonyítéka, hogy Önöket nem zavarják össze a monumentális oszlopcsarnokok és a rongyrázó gegparádé.

Keller Ferenc és Sólyom Benedek munkája érzékenyen illeszti bele a visszafogott és nem archaizáló elemeket az eredeti épületbe. Az összhatás úgy marad harmonikus, hogy egy egész épületszárnyat építettek az egyik udvarra, amelynek tetején fával borított udvart alakítottak ki.

Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy olvasóinkat nem vetették szét a szélsőséges érzelmek, szavazataikkal olyan PC-k voltak, mint György Péter. A tízes skálán az eredmények 5 körül mozogtak, a gimnázium 5,98-cal lett az első.

A második és harmadik helyre is rekonstrukció került. Önök a skandináv hatásokat is mutató, lenyűgöző szolnoki mozit juttatták a második helyre, a monoszlói dizájnsufni pedig harmadik helyezést kapott.

Az Építészfórum közönségszavazásán a legjobb tervnek Rácz Róbert Élményfürdő a Gellérthegyen című diplomaterve bizonyult. A fiatal építész a hegy víztározójának egy használaton kívüli részéből tervezett üveg, buborékkupolás fürdőkomplexumot.

Egyiptomi metrómegálló


Keller Ferenc, többszörös nyertes

Az idei szavazás érdekessége, hogy a megépült projektek kategóriában az újságírókat pont ugyanaz nyűgözte le, mint olvasóinkat. Az Élet és Irodalom a Heti Válasz, a HVG, az MTV, a Magyar Hírlap, a Népszabadság és lapunk újságíróinak pontjait összeszámolva szintén a Rákóczi gimnázium söpörte be az oklevelet.

A projektek kategóriában pedig a Fővámtéri metróállomás került az élre. Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám és Vadász Orsolya megtervezték az első olyan budapesti metrómegállót, amelyről nem az erkölcsi és anyagi nyomor jut az utazóközönség eszébe. A Duna part alatti megállót egy húszméteres, egyiptomi léptékű rés látja el természetes fénnyel. A felszínig futó árkot szabálytalanul dülöngélő oszlopok erdeje stabilizálja. A tervezők egyelőre úgy tudják, tervük meg is valósul.