Céges ravatalozó, juppi játszóház vagy hobbitszállás?

2007.11.08. 10:13

Nyolc épület került fel a legjobb idei házak listájára az építészszakma szavazásán. Ezek közül most Önnek kell kiválasztania, hogy melyik a legjobb. A végeredményt csütörtök este hatkor hirdetjük ki a Műcsarnokban rendezett Média Építészeti Díja 2007 díjátadóján. Addig használja az egerét kíméletlen szigorral!

 
A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs regisztrálj.
 

A kifordítható épület

Érthető, ha egy menő cég irodaháza, amellett, hogy lenyűgözi a látogatót, jelzi azt is, elegendő szorgalommal hova juthat a dolgozó. Például egyszer övé lehet a főbejárat fölött csillogó üvegfalú iroda, sőt, az éppen szabad fénymásolószoba helyett tárgyalhat az épületből parancsnoki hídként kiemelkedő üvegdobozban is.

A Nagy Csilla és Tóth Zoltán tervezte épület megfelel minden ilyen igénynek. Mi például rögtön éreztük, hogy akkumulátorokkal foglalkozni olyasmi lehet, mint nemzetközi modellügynökséget igazgatni a Bahamákról. Az akkumulátoros multi számára épített, lehengerlően látványos épület ugyanis egyesíti magában a minimalista jegyeket a játékos és pimasz posztmodernizmussal. És bár mindkét stílus túl van már a csúcspontján, ezek koktélja erősebb hatású, mint egy topmenedzser kokainmenüje.

A terv zsenialitása az egyszerűségéből ered. Az épület egy faborítású kockából áll, amelyet bordó betonfal vág ketté. A pengefal folytatódik az épület belsejében is, szervező elemként osztva a teret.

A homlokzatot fehér kő keretezi, csakúgy, mint a szabálytalanul kiosztott ablakokat. A felületeket kőbetétek és áttörések teszik izgalmassá. Minket az ragadott meg, ahogy a külső dizájnelemek akadálytalanul futnak tovább a belső terekben, azt az érzést keltve, hogy az épület ugyanilyen lenne, ha hirtelen ötlettől vezéreltetve kifordítanánk.

Ez csak a homlokzat, nézze meg más oldalról is!

Céges ravatalozó

Az árnyékolástechnika komor és méltóságteljes iparág lehet, ha az árnyékolóberendezéseket gyártó cég éppen egy ilyen szürkészöld kővel borított ravatalozóba akart beköltözni. Nem mintha a monolitszerű tömbökből álló épület híján volna ízlésnek és eleganciának. Ha a cég székháza autó lenne, akkor nyilván egy Maybachra hasonlítana, ha múzeum, akkor valami nyomasztó történelmi eseményre emlékeztetne, ha péksütemény volna, akkor pedig senki nem vásárolná meg.

A Kalo Emese, Pásztor József és Szabó Eszter tervezte épület szoborszerű tömege, jó arányai, a játék a szűk nyílásokkal és a nagy falfelületekkel kielégítette szépérzékünket. Ugyanakkor rettegnénk, ha reggelente ebbe az épületbe kellene bejárnunk.

Járja körül az épületet!

Génlabor a plázában

A hajszálakkal kapcsolatba lépő óriási atomokat szemléletesen bemutató samponreklámok óta tudható, hogy a hajápolásnak a molekuláris biológiához és a génsebészethez van köze leginkább. A téma több annál, mint hogy a fejünkön nőtt szőrt időnként megtisztítsuk és lerövidítsük. Ezt a fejlett szemléletet követi a győri plázában épült Zsidró szalon.

A Hutter Ákos és Rétfalvi Donát által tervezett steril szalon előnye, hogy a fodrászat kis munkával átalakítható chipüzemmé vagy génlaborrá. Ha Önnek sem korpás a haja, szavazzon egy nagyot.

Klikkeljen!

Hobbitok Visegrádon

Hobbitfalva valóban az a hely, ahol van remény a boldog életre. A magas fű felett kacagás hangja száll, esténként pedig vidám, de azért mértéktartó tivornyázásra gyűlnek össze a falusiak. Érthető, hogy ha az ember a boldog, családi otthont vázolja fel az építészének, végül a Tolkien regényből ismerős kép kerekedik ki. Páricsy Zoltán építész forradalmi módon nem piszmogott a vízió aktualizálásával, meg sem kísérelte, hogy a jelen formái közé illessze a kerek ablakos, barátságosan bumfordi formákkal operáló, természet közeli álmot. A megrökönyödött családnak bátor húzással tervezett egy hobbitházat.

A visegrádi családi házat félkörös ajtaja, befelé tartó, zömök falai alkalmassá teszik arra, hogy hazánkban forgassák a Gyűrűk ura és az ingatlanadó és a Visegrádi négyek a Középföldén című fejezeteket. A rusztikus, bontott téglából épült háznak van egyébként egy négyszögletes ajtaja is, de a fölötte elhelyezkedő ablakocskák és a rengeteg muskátli nem engedi szertefoszlani a Középfölde hangulatot.

Ha Önt nem zavarják a kellemkedő részletek, nyomjon tízest. Amennyiben mégsem tudja elképzelni az életét egy meseházban, mérsékelje.

Klikkeljen!

Lázadó és pedáns

A Lánchíd utcai dizájnhotelről már írtunk lelkesült cikket, igaz, nem az épület egészét, hanem az interaktív, a szél járásának megfelelően forgó üveghomlokzatot méltattuk. Lenyűgözött minket az is, hogy a Duna felé néző üveglamellákon távolról a folyófelszín mintázata jelenik meg. A lakók szemszögéből pedig kiderül, hogy a minta víziállatok apró képecskéiből áll össze.

A Sugár Péter és Benczúr László által tervezett épület már kevésbé ragadott minket magával, amit azzal magyaráztunk, hogy koncepciójuk itt is az alkalmazkodás volt. Az épület pedánsan illik a Duna-parti házak közé, és ez az önfegyelem tulajdonképpen erény. Egy harsány épület olyan lett volna ebben a környezetben, mint Pamela Anderson az operabálon.

A tervezői fantázia azonban a belső terekben sem szabadult el, a minimálra épülő tervek biztonsági játéknak tűntek, aminél többet vártunk a dizájnjával marketingelt szálloda esetében. A panorámás, tetőteraszos lakosztályokat nézve azonban érthető, ha elgyengülne a szavazásnál.

Nézze meg az épületeket több oldalról!

Nem torta

A legtöbb népszerű épület feltűnő, pedig az értő tervezés jele az alkalmazkodás is. Az más kérdés, hogy a Dobos Vendéglátóipari Szakközépiskola a lakótelepekkel súlyosbított Angyalföldön található, így az épület új szárnya, az értő alkalmazkodás elveit követve sem lehengerlően high tech, sem japánosan minimalista, sem pedig szívmelengető mediterrán nem lehetett. És sajnos nem viselhette magán egy dobostorta egyetlen formai jellegzetességét sem.

Kis János, Lukács István, Mészöly Csaba és Veres Gábor tervezése a szűk keretek közt mégis figyelemre méltó eredményt hozott. A puritán struktúra finom megoldásokkal visz stílust a lehangoló környezetbe. A fegyelmezett vonalakat és a falanszterfehérséget szabálytalanul kiosztott ablakrések, fabetétek és téglalábazat oldja.

Döntse el, hogy lehet-e hiteles a dobostorta névadójáról elnevezett épület tejszínhabot formázó díszítések és rumos meggyre emlékeztető csúcsdísz nélkül, majd szavazzon!

Klikk!

Szép, mint egy mikrohullámú sütő

Idén a szabálytalanul kiosztott, lőrésjellegű ablakok bolondították meg a szakértő közönséget, így érthető, hogy ez a három tömbből álló társasház is felkerült a legjobb nyolc listájára.

Bulcsu Tamás, Fábry Zoltán, Fortvingler Éva és Petró Margó zuglói épületei egyébként inkább egyszerűségükkel tüntetnek. Az alapos szemlélő azonban észreveheti az olyan tervezői finomságokat, mint az épületek közti függőfolyosók rendszere, vagy az előreugró ablakok dobozai, amelyek a homlokzat síkját bontják meg.

Mindezért lelkesedni persze olyan lenne, mint lázba jönni egy remek mikrohullámú sütőtől. Az öncélú habzástól sem idegenkedő mentalitásunkkal akkor találnánk igazán lenyűgözőnek a tervet, ha az nem kivétel, hanem átlag lenne a műfajban.

Klikkeljen, kérjük!

Vonzó pereskedés

A bíróságokról a legtöbb embernek tekintélyt parancsoló épületek jutnak az eszébe, monumentális oszlopcsarnokkal, a messzeségbe vezető lépcsőkkel, amelyek belül átláthatatlan folyosókba és kivilágítatlan hátsólépcsőkbe vezetnek. A reflex érthető, hiszen Kelet-Európában élünk, aminek kellemetlen vonzataiba azonban nem mindenki törődik bele.

A győri ítélőtábla és az ügyészség egyszerű eszközöket használó, szabálytalan ablakelrendezésű, és nagy üvegfelületekkel felszerelt épületei hatalmi reprezentáció helyett inkább józanságot sugallnak. Az előtetőket tartó vékony oszlopokról sem a törvény kikezdhetetlen ereje jutott eszünkbe, hanem egy inkább beszélgetésekre használt görög agóra.

Messzemenő következtetéseket vontunk le abból az alázatból, ahogy a Horváth és Patartics Építész Iroda által tervezett épületegyüttes nem rálicitál, hanem belesimul a külvárosi környezetbe. Az alaprajzok és fotók nézegetését csak akkor hagytuk abba, amikor már vágytunk arra, hogy valamilyen ügyünk legyen a házban.

Amennyiben ön szerint a bíró csak ne haverkodjon, hanem mutassa meg, hol lakik a hatalom, nyilvánítson véleményt egy alacsony osztályzattal. Ha el tudja képzelni a rendet egy monumentális apafigura nélkül is, ne szégyellje kimutatni.

Nézze meg több oldalról!
 
A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs regisztrálj.