Piroska
-2 °C
5 °C

Kertitörpe és személyi védelmi páncélsátor

2001.03.08. 13:53
Kapcsolódó cikkek (1)
Kiállításra a legjobb egy szép napsütötte, de azért még hűvös nap délelőttjén elindulni, ráérősen lustán álldogálni a művek előtt - ha a teremőr-néni nem néz oda, lopva végigsimítani a hívogató felületeken - szerencsés esetben feltöltődni az alkotásokból áradó érlelő energiákkal, majd egy kiadósat ebédelni, hogy a test is megkapja, ami jár neki. Pontosan ezt tettem én is - gyönyörű az élet.
Az Ernst Múzeumban március 9-éig látható a Derkovits-ösztöndíjasok beszámoló kiállítása - kár volna kihagyni. A három helyiségben kiállított számos alkotás között festmények, fotók, szobrok, installációk találhatók - ki-ki felfedezheti a szívének legkedvesebb műfajt. A kiállítás egészéből sugárzik a tehetség, a művek között nincs olyan, amely nem érdemelte volna meg a bemutatást, de sok akadt, amelyekre visszagondolva estig beállíthatjuk a pozitív hangulatot. Ferenczi Róbert cím nélkül kiállított négy madáretetőjének szívesen lennék a vendége, még akkor is, ha elfogyna a gondosan odakészített mag-ellátmány. Nem így a címben említett ,,Turtle típusú személyi védelmi páncélsátornak" (Lakner Antal alkotása), de a mű tiszta humora mégis lefegyverző.

Nagy Krisztina "Trend" című fotó-design sorozatát már a Műcsarnokban is láthattuk. Különös hatást keltenek Monori Sebestyén kőből és fémből készült alkotásai Varga Ferenc szobrai mellett, amelyek csak fotóalbumformában vannak jelen. )a művész jelenleg Japánban egy képzőművészeti egyetem hallgatója.) Monori Sebestyén kő "Ereklyetartója" valóban vallásos tiszteletet vált ki a foma harmonikus tökéletességével, a szintén kőből épített "Légvár" áttöri az alapanyag korlátait. Ez volt az a pillanat, amikor nem toporoghattam tovább a vizualitás olykor szűkös ketrecében, és kijátszva az odarendelt néni éberségét, átadtam magam a gyönyörű forma érintésének. Varga Ferenc gránitból és kovakőből készült remeke a "Szemhéjkő és lencsekő" élőben is látható lesz a Műcsarnokban a mácius 6-án "Szobrászaton innen és túl" néven nyíló kiállításon. Hatásos volt még Dinea László "Egyszeregy"-e, három remek fotó-festménye - az egyik például idilli járóka-eb-gramofon triumvirátust ábrázolt döbbenetes erővel.

Sorolhatnám még tovább a munkákat, de nem teszem. Aki egy sugárzó, szépséggel átitatott napot szeretne varázsolni magának, látogasson el az Ernst múzeumba. Ajánlott utána egy kellemes séta a napfényben valamelyik közeli étteremig, utána pedig még munkába is mehetünk - ha nincs jobb dolgunk. Ernst Múzeum hétfő kivételével hétköznap nyitva 11-19-ig, vasárnap 11-18 óráig.