Gerzson
-3 °C
3 °C

Erotikus festészet Londontól Budapestig

2001.10.19. 15:20
Kapcsolódók (1)
A prűd Londonban évtizedek óta nem volt olyan tárlat, amely az erotikus festészetet próbálta volna bemutatni a nagyközönségnek. Most azonban az egykori erőműben, a Tate Modern Museum termeiben január 1-jéig láthatók azok a képek, amelyek már-már a jó ízlés határát súrolják.
A kiállítás teljes címe Szürrealizmus: avagy felszabadult vágyakozás. E cím is sejteti, hogy itt valami olyasmit mutatnak be, amiben a szexuális ösztönök meghatározóak. A többségében a húszas évek elején készült festmények ideológiai hátterét a mozgalom pápája, André Breton fogalmazta meg: a szerelem az egyetlen dolog, amely képes kibékíteni az embert az élet eszméjével. Ezt az elvet követve a szürrealisták -e képeken is jól látható módon- ünnepelték a szerelmet.

Natasa Dragics:
2/123...mission
A kétszáz festményből, szoborból álló tárlat erotikus kisugárzása olyan erős, hogy a konzervatívabb múzeumi látogatókat a bejáratnál tábla figyelmezteti arra, hogy milyen vérnyomást emelő képeket láthatnak a múzeum falai között. A prűdek már Marcel Duchamp egyik leghíresebb alkotása, a Levetkőztetett menyasszony után kifordulnak a teremből, ők el sem jutnak a Magritte-, Dalí-, Picasso-, Miró-képekig.

Ha valaki Londonban jár, akkor hamarosan találkozhat azokkal az erotikus képekkel is, amelyek Phil Gadsall Kék Galériéjában láthatók majd. A tulajdonos harminc kortárs képzőművészt kért fel, hogy a tizenegy évig kormányzó Margaret Thatcher politikusi alakja mögött megbújó nőt ábrázolják képeiken. Egy angol szakértő szerint erre azért van szükség, mert "megérett az idő arra, hogy a kortárs művészek - akik egytől egyig a Thatcher-éra alatt nőttek föl - végre reflektáljanak a Thatcher-jelenségre".

Ha valaki nem tud eljutni a londoni kiállításokra, ne keseredjen el. Itthon is találhat magának ilyen típusú látnivalót. A Szépművészeti Múzeumban nemrég nyílt meg A lélek mélységei című kiállítás. Ezek a képek buják, álomszerűek. Nem annyira szépek, inkább felkavarók.

Fernand Khnopff: A szfinx

Itt eddig kevéssé ismert, belga szimbolista festők képeit láthatjuk, amelyek között ugyan nem egy erotikus töltetű, ám ezek ellenpontjaként, itt a haláltól való rettegés, az undort ábrázoló, szélsőséges képeket is láthatunk. Ezt az ellentétet hordozzák a varázslatos szépségű Khnopff-rajzok, vagy Rops sátáni képsorozatai. Akinek arra sincs ideje, hogy a Hősök terére eljusson, ám unja az egy kaptafára készülő pornosite-okat, az megnézheti a www.kepmutato.hu erotikus kiállítását, ahol szentendrei festők képei láthatók.