Megtalálták a világ legősibb falfestményét

2007.10.12. 17:28
Francia kutatók egy szíriai ásatáson bukkantak az ősi falfestményre, amiről azt állítják, hogy a legrégebbi a világon. A címet eddig egy kínai alkotást tartotta, de az ezerötszáz évvel fiatalabb.

Francia régészek állítják, hogy megtalálták a világ legrégebbi, tizenegyezer éves falfestményét. A két négyzetméteres, vörös, fekete és fehér festékkel készült ősi alkotás egy újkőkori település feltárása közben került elő Szíria északi részén. A mű a szakemberek szerint meglepően modern, Paul Klee expresszionista képeire hasonlít.

Eddig egy Törökországban talált falfestmény számított a legősibbnek, de a szíriai ennél ezerötszáz évvel korábbi. Az új rekordert jövőre szállítják át az aleppói nemzeti múzeumba.

Tizenegyezer éves. fotó: MTI

Az Eufrátesz folyó melletti területen a kutatók egy másik falfestményt is találtak, de ennek feltárása csak jövőre fejeződhet be. A helyszínen 1990 óta végeznek ásatásokat, és korábban nagy mennyiségben ástak ki pattintott kőeszközöket, fegyvereket és emberi csontvázakat. Az egykori Dzsad al-Mughara nevű újkőkori település lakói vadászatból és vadon élő növényeken éltek.

Franciaország jelentősen hozzájárul az ásatásokhoz Szíriában, az országban jelenleg mintegy 120 régészcsoport dolgozik. Az ősi kereskedelmi utak kereszteződésénél fekvő Szíria területén sok ezer régészeti lelőhely található, többségük még feltáratlan.