Nem kell költöznie Faludy Györgynek

2002.08.31. 20:44
Demszky Gábor minél hamarabb szeretné tisztázni Faludy György lakásának jogviszonyát, ezért hétfőn kezdeményezi a XIII. kerületi polgármesternél, hogy orvosolják a problémát. A polgármester elmondta: a költő otthona körüli problémát az okozta, hogy az önkormányzati tulajdonú lakásba Faludy György bejelentette a feleségét, de semmiképpen nem akarják kilakoltatni.
A főpolgármester közleménye szerint Demszky Gábor nyolc évvel ezelőtt, Göncz Árpádhoz hasonlóan közvetítő szerepet vállalt annak érdekében, hogy Faludy György megfelelő lakást kapjon Budapesten. A közlemény hozzáteszi: ezután ajánlott fel a XIII. kerületi önkormányzat egy lakást a költőnek. - A főpolgármester most szívesen segít abban, hogy a tarthatatlan helyzet minél hamarabb megoldódjon - zárul a közlemény.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere szombaton úgy nyilatkozott, semmi sem veszélyezteti Faludy György lakhatását. A polgármester elmondta: a költő otthona körüli problémát az okozta, hogy az önkormányzati tulajdonú lakásba Faludy György bejelentette a feleségét. Tóth József hozzátette: az ebből fakadó jogi rendezést a XIII. kerületi vagyonkezelő rt. vállalja.

- Nagyra becsüljük, tiszteljük Faludy Györgyöt, akinek a lakhatását senki és semmi nem veszélyezteti - mondta Tóth József. Jelezte: a jövő héten találkozót kezdeményez Demszky Gáborral a lakás tulajdonviszonyainak rendezéséről.

Mint arról több napilap beszámolt, a XIII. kerületi önkormányzat és Faludy György Kossuth-díjas költő közötti bonyodalom abból adódott, hogy nem rendezték annak a lakásnak a tulajdonviszonyait, melyben a költő él. Faludy György többször emigrált, majd 1989-ben települt haza.