Fapalota EU-pénzből

2006.12.02. 11:25
Megvan az elvi építési engedély Attila, hun király fapalotájának újbóli felépítéséhez a mai Tápiószentmárton területén, ahol a feltételezések szerint az építmény egykor állt, írja az MTI. Ha a palota bejön, Árpád-kori templom és korabeli falu is emelkedhet a csodatévő Attila-domb szomszédságában.
"A 4 milliárd forintos beruházás alapkövét a jövő év közepén rakják le" - közölte a terveket finanszírozó Attila-alapítvány kurátora. Kocsi János szerint dokumentumok bizonyítják, hogy a 400-tól 453-ig élt hun király egy ideig a mai Tápiószentmárton területén fából és kőből épült palotában lakott. Ez adta az ötletet az ősi építmény képzeletbeli másának valóra váltásához, a tervezésre az alapítvány pályázatot írt ki.

Tápiószentmártonban Kocsi János futtatta fel Attila legendáját, miután 2000-ben egy családi ebédnél ráébredt, energiát tud közvetíteni. Tevékenysége nyomán az Attila-domb zarándokhellyé vált. A műkedvelő történész ötlete volt a fapalota felépítése is, Kocsi az Attila udvarát is megjárt Prikosz rétor útileírára hivatkozva állítja, az eredeti építmény is Tápiószentmártonban állt.

28 méteres tornyok, trónterem


Kocsi János Makovecz Imre palotatervével
A pályázat nyertese Haide Tibor építész, aki 6 ezer négyzetméteres területre, főként fából kívánja felépíteni a palotát. Az elképzelés szerint négy, egyenként 28 méter magas torony díszíti majd a különleges épületet, hozzátartozik még egy trónterem, és a felszín alatt egy 2800 négyzetméteres pince. Itt kiállítótermek, vendéglátóhelyek működhetnek majd, és egy időben 2 ezer látogatót fogadhat az időutazásra invitáló építmény.

"A megvalósításhoz szükséges pénz egy részét EU-s forrásokból teremtik elő, de jelentkeztek hazai és külföldi befektetők is, hogy részt kívánnak venni a projektben" - ismertette finanszírozási tervét a kurátor.

Munkát ad a fapalota

"Az Attila-vár igazi idegenforgalmi attrakcióvá válhat, annál is inkább, mert a most elhunyt Puskás Ferenc mellett Attilát tartják számon a leghíresebb magyarként a világon" - vélekedett Kocsi János. Az elképzelés szerint később szállodák, korabeli falu, Árpád-kori templom épülhet még a vár közelében. Mindez számítások szerint évi 1 millió turistát vonz majd erre a vidékre, s meghozhatja a Budapesttől 60 kilométerre lévő településnek a fellendülését. Ez a környék jelenleg az elmaradott térségek közé tartozik, kevés a munkaalkalom. A vár megvalósítása által viszont Kocsi elképzelése szerint egyszerre több száz helybéli lakos juthat állandó megélhetéshez.