Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Fehér György filmrendező

2002.07.15. 13:13
Életének 63. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Fehér György film- és televíziós rendező.
A Balázs Béla-díjas, érdemes művészt hétfőn hajnalban érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

A Magyar Filmművészek Szövetségének méltatása szerint meghatározó jelentőségű televíziós munkái, filmjei szokástól eltérő formákat kutatva megújították és gazdagították a filmnyelv eszköztárát.

Fehér György 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán rendező-operatőr szakon. 1980-1982. között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője volt. Több filmben szereplőként is megjelent.

A magyar filmélet kiemelkedő személyisége öt alkotásával nyert díjat a veszprémi tv-fesztiválon: a III. Richárd 1975-ben, a Volpone 1976-ban, a Barabbas 1979-ban, a Nok iskolája 1985-ben lett fodíjas, míg Bosszú című filmjével 1978-ban a legjobb rendezésért járó díjat érdemelte ki.

Jelenet a 'Szürkület' című filmből
(Forrás: Mafilm.hu)
Fehér György nevéhez fűződik József Attila verseinek, életútjának televíziós feldolgozása: a József Attila-versek 1981-ben, a József Attiláról kortársai című, tizenhárom részes dokumentumfilm 1981-1983. között, József Attila: Szabad ötletek jegyzéke című alkotása 1992-ben készült.

Első játékfilmje, a Szürkület (1990) különdíjat kapott a 22. Magyar Filmszemlén, illetve különböző elismeréseket érdemelt ki nemzetközi fesztiválokon, így Locarnóban és Strasbourgban.

1998-ban készült Szenvedély címu játékfilmje a 29. Magyar Filmszemlén elnyerte a játék-, kísérleti és kisjátékfilmes zsűri fődíját, a legjobb rendező díját, a legjobb noi és férfi színésznek járó elismerést, az operatőri díjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, illetve több nemzetközi fesztivál díját is magáénak tudhatja.

Fehér György a Balázs Béla-díjat 1978-ban, az érdemes művész címet 1986-ban kapta meg.