Rekordáron kínálják New Yorkban a kortárs zsidó kisfiút

2006.11.08. 17:12
Fehér László Kisfiú című festményét egyhangúan választotta be a Sotheby's kuratóriuma a jövő szerdai kortárs művészeti aukciójára. Ha elkel, a művészeti világ felfedezheti, hogy ebben a ködös, kelet-európai országban is élnek művészek.

Először került be kortárs magyar képzőművész munkája a világ egyik legjelentősebb aukciójára. A Sotheby's, amely a világ két neves aukciós házának egyike, november 15-én árverésre bocsátja Fehér László egyik festményét New Yorkban.

"Magyarországon élő, dolgozó, kortárs festő munkáját még sosem árverezték sem a Sotheby'snél, sem a Christie'snél" - mutatott rá az ügy jelentőségére a festmény jelenlegi, nevét elhallgatni kívánó tulajdonosa. A magyar művészet persze nem teljesen ismeretlen a nemzetközi piacon. Moholy Nagy, Munkácsy vagy Rippl Rónai munkái az utóbbi időben feltűntek a külföldi árverési katalógusokban. A kortárs magyar művészet egyelőre azonban a magyar közönség figyelméért küzd, és a nemzetközi szcéna meghódítása távoli célnak tűnt.

Nem viccelnek


Fehér László - Kisfiú

A műgyűjtő elmondta, az évente kétszer, májusban és novemberben rendezett kortárs aukcióra egy kilencfős kuratórium válogatja be a munkákat. Magyarok már többször jelentkeztek a New York-i aukciós házánál, de eddig egyetlen esetben sem jártak sikerrel.

"A Sotheby's komoly, 280 éves tőzsdei cég. Itt nem viccelnek. A kurátorok felelőssége, ha az árverés nem csinál elég profitot. A cél az, hogy 92-95 százalékban eladják a műveket" - vázolta az aukciós ház kemény játékszabályait a magas, bőr fotelben, nekünk háttal nyilatkozó gyűjtő.

Fehér László olyan nevek mellett szerepel az árverés katalógusában, mint Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jean-Michel Basquiat vagy a magyar származású Victor Vasarely. A katalógusba a Nobel-díjas író, Kertész Imre írt a festményről.

Ellenszavazat nélkül

Az aukciós ház kuratóriuma ellenszavazat nélkül választotta be a Kisfiú című munkát. A zsűri számára egyébként annak egyik tagja, a Bécsben élő, de erdélyi származású művészettörténész prezentálta a képet. Úgy értesültünk, döntésüket segíthette, hogy a kép egy pajeszos, zsidó kisfiút ábrázolt. A téma ugyanis szintén sokat nyomhat a latban New Yorkban, amelynek mintegy kétmillió magát zsidónak valló lakója van.

A képet a Sotheby's 40-60 ezer dollárra, azaz 8-12 millió forintra becsülte. Ha a festmény akár csak ezen az értéken is elkel, az újabb rekordot jelenthet. A legmenőbb kortárs magyar festők munkái jelenleg ugyanis legfeljebb hárommillió forint körüli árat érhetnek el.

"Ezelőtt még soha nem küldték el képemet a Sotheby'shez" - mondta lapunknak a festő, Fehér László, hozzátéve, tudomása szerint a kuratórium egyhangúan döntött a festmény beválasztása mellett. A Kisfiú című munkát a festő 2000-ben készítette egy izraeli útját követően.

A műgyűjtő egyébként nem kifejezetten pénzszerzési céllal bocsátja árverésre a képet, hanem azért, hogy nemzetközi szinten is felértékelje a festő nevét, és ezáltal több Fehér László-képet is tartalmazó gyűjteményét. Úgy véli, a sikeres eladás felhívhatja a kortárs művekre fogékony nemzetközi piac figyelmét Magyarországra.