Országos fesztiválkörkép

2001.06.27. 16:29
Melanie C. a Felvonulás téren vagy szumóverseny Verőcén? Jazzkoncert Kapolcson vagy Lagzi Lajcsi pantominbajnokság Rakamazon? Fesztivál fesztivál hátán; évről évre súlyosabb a nyár. Kis ország vagyunk, egy popelitünk van, Uhrin Benedek minden fánál. Az alábbiakban ajánlunk önöknek néhány jelentősebb dzsemborit.

tömeg.jelenet

Ferencvárosi Ünnepi Játékok
Budapest IX. kerület, Bakáts téri szabatéri színpad és templom
június 15 - július 14.
www.szinhaz.hu/ferencvarosi/index.shtml

Ferencváros ódon hangulatú terén már 1993 óta rendez fesztivált a IX. kerületi önkormányzat. A Bakáts téri templomban komolyzenei koncerteket, az előtte felépített szabadtéri színpadon pedig opera-, rockopera-, musical- és balettelőadásokat élvezhet a közönség.

Ajánlott fellépők, programok: Nemzetközi jazzkoncert, West Side Story, Ádám Jenő Zenekar, Benkó Dixiland Band, Saint Saëns: Sámson és Delila, Rossini: Stabat Mater

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Győri Nyár
Győr, június 22- július 21.
partner.kisalfold.hu/gyorinyar.htm

A Győri Nyár 21-ben is változatos zenei kínálattal várja egyre népesebb közönségét. A komolyzenei és jazzkoncertek mellett fellép az After Crying, lesz Millenniumi Hűségkoncert, illetve óriásvászon-kiállítás is épül. A Danubius karaván jóvoltából a popzene is markánsan képviselteti magát: Kozsó és az Ámokfutók is látható lesz az egy hónapig tartó rendezvénysorozaton. A fesztivál ideje alatt minden vasárnap zenés korzó!

Ajánlott fellépők: Győri Filharmonikus Zenekar, Győri Balett, After Crying, Pege Quartet, Cotton Club Singers, Holló Színház, Irigy Hónaljmirigy, Roy és Ádám, Picasso Branch és barokk ügyességi torna

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Budapesti Búcsú
Budapest
június 30. - július 1.
www.fesztivalvaros.hu/bucsu2001/index.html

_A fővárosi programsorozatot tíz éve rendezték meg először a szovjet csapatok kivonulásának emlékére. Az dzsembori mára szinte az egész városra kiterjedt: idén többek között a Vörösmarty téren, a Felvonulási téren, a Széchenyi fürdőnél és az Óbudai Hajógyári Szigeten várják rendezvények a közönséget. A kétnapos parádén a pophírességek mellett hazai és határontúli népi együttesek, komolyzenei társulatok, gólyalábas, utcaszínházas találkozó és lovas-juniális várnak a siserehadra.

Ajánlott fellépők, programok: Melanie C., Kool&the Gang, Hiperkarma, ThaiFun, Yonderboi, Szőke András és a Tót kecsuák zenekar, Equinox Jazzgroup, huszár program, póni-show, lovagi torna, Kecskemét Táncegyüttes, MÁV Szimfonikus Zenekar

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kapcsolat koncert
Budapest, Felvonulási tér
július 1.
www.fesztivalvaros.hu/bucsu2001/index.html

Melanie C.Hagyományos Westel-szponzorált koncert a nyár derekán. A Modern Talking idén talán nem ért rá, Presser Pici meg szabadságon van, de eljön a volt-Spice Mel C., az ősfunkysta nosztalgiafiúk Kool and the Gangje, és persze a magyar kiegeszítőbrigád: Roy & Ádám, Venus, United...

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

IV. Nemzetközi és XIV. Országos Értelmi Fogyatékosok Fesztiválja
Veszprém, július 3-6.

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által szervezett rendezvényre több mint 1200 magyar, valamint 360 külföldi résztvevőt várnak, Németország, Albánia, Ausztria, Dánia, Franciaország, Hollandia és Lengyelország speciális intézeteiből. Az értelmi fogyatékos gyermekek és felnőttek a belvárosban felállított színpadon, nyolc művészeti ágban összesen 207 színpadi előadást tartanak. A fesztivál műsorán szerepel néptánc, társas- és modern tánc, színjátszás, bábjáték, énekek, versek, valamint hangszeres zene is.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

IX. Mezőtúri Wanted Fesztivál
Mezőtúr, július 5 -7.
www.gamma.hu

Clawfinger Az "Alföld legnagyobb fesztiválján" a svéd Clawfinger zenekar lesz a sztárvendég. Rajta kívül ott lesz a hazai hangszeres és villanyzene krémje, a Besh O Dromtól a Sub Bass Monsterig, a Warpigztól a Tilosos dj-kig. Mindenki. A koncerteken kívül tehetségkutató és hasonmásverseny, filmvetítés és sportprogramok várják az érdeklődőket. Újdonsága a fesztiválnak a hangszerkiállítás sátor, ahol naponta a szakma jeles képviselői és a szakújságírók rágják együtt a gittet.

Fellépők, programok: Clawfinger, Heaven Street Seven, Warpigz, Sub Bass Monster, Kispál és a borz, Ganxsta Zolee & Kartell Nyers, Quimby, Tankcsapda, Anima Sound System, Mango, Palotai, Cadik, NEO, James Ruskin, Grega, Felipe, Hot-X, mozivetítések

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Leszbikus- és melegfesztivál
Kultiplex, Budapest, IX. Kinizsi utca 28.
július 5 - 8.
http://www.gaypride.hu/gaypride/

Az idén hatodik alkalommal rendezik meg a meleg- és leszbikusfesztivált, amely filmvetítésekkel, műhelybeszélgetésekkel és persze felvonulással várja az érdeklődőket. A rendezvény vendége lesz Debra Chasnoff Oscar-díjas filmrendező is, s a fesztivál első napján több, a meleg és leszbikus családdal foglalkozó filmjét is levetítik.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hegyalja Fesztivál
Rakamaz, Tisza parti kemping
július 11 - 15.
www.hegyaljafestival.hu

Gengszter Zoltán további ünneplésre szólítja fel a megjelenteket Talán nem meglepő tény, hogy Tokaj és környéke mindig is kedvelt célpontja volt a fesztiválturizmusnak, az EFOTT egyik legnépszerűbb helyszíne éppen a rakamazi kemping volt. A tavalyi tiszai ciánszennyezéskor azonban új értelmet nyert a régióban a népünnep: a fesztivál hirtelen karitatív státuszba lépett, a bevételek egy részével a rendezők a kárenyhítést támogatják, illetve a fellépő művészek is felajánlották tiszteletdíjuk egy részét erre a célra. Változatos programok, széles skála: Jim Morisson Emlékszendvics-készítő versenytől kezdve, Lagzi Lajcsi pantominbajnokságon keresztül, rocker aszfaltrajzversenyig szinte minden előfordul itt, hogy a sportrendezvényekről, a környezetevédelmi zöld sátorról, a hazai pop, rock, tánczenei élvonalról és a jól ismert helyi borokról ne is beszéljünk.

Ajánlott fellépők, programok: strandröplabda, vízi foci, extrém sportok, Tankcsapda, Kispál És A Borz, Sub Bass Monster, Venus, Ganxsta, Irigy Hónaljmirigy, KoraiÖröm, száraz furmint

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

EFOTT - Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója
Kismaros - Verőce
július 18 - 21.
www.efott2001.hu

A '75-ben kezdődő trapézgatyás hajlóbálás mára tízezrek bulijává nőtte ki magát. sokszor volt úgy, hogy megszűnik, aztán mindig lett, újabb és újabb rendezők, újabb és újabb helyszínek, évről évre kiszámíthatatlan színvonal. Idén a sumobajnokság jól megfér a Macskanadrág együttes zenéje és az extrémsport-próbák mellett. A vizsgától elgyötört, alkoholista tanárjelöltek is ezt ajánlják.

Ajánlott fellépők, programok: Zanzibár, Yonderboi, Géza kékazég, Bikini, beszélgetés a történelmi magyar filmről, tradícionális indiai zene majd beszélgetés a Krisna Tudatú Hivők közösségének képviselőivel

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kotta Fesztivál - Klubok Országos Turisztikai Találkozója
Hajdúböszörmény - Fürdőkert Ifjúsági és Szabadidő Központ
július 26-29.
www.kottafest.hu

"Az ország egyetlen nagy fesztiválja, melyet a kezdetektől a mai napig lelkesedésből, köszönömért szerveznek" A '90-es évek elején a Hajdú You Do Klubban született az ötlet: rendezni kellene egy országos bulit, ahova a működő klubokból, egyesületekből hívnánk vendégeket, barátokat. Mára a Kotta országosan elismert esemény lett, a hazai hangszeres- és bakelitszcéna prominensei nagy számban jelennek meg Böszörményen.

Ajánlott fellépők, programok: Placidi, Rémember, VHK, Pál Utcai Fiúk, Nyers, Heaven Street Seven, Freshfabrik, Subbass Monster, NEO, Uhrin Benedek, Lyuhász Lyácint Bt. Kispál és a Borz, Anima Sound System, Quimby, Bal & Safair, Yonderboi, Ludmilla, Keyser & Shuriken, Mango, Cadik

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Művészetek völgye
Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Vigántpetend, Öcs
július 27 - augusztus 5.
www.kapolcs.hu

Ki a természetbe! A tíznapos fesztivál alatt 40 helyszínen közel 250 program és 2500 db. művész várja a közönséget. Az összművészet jegyében megszervezett dzsembori során 40 kiállítás, 15 színházi produkció, 60 komolyzenei koncert, világzenei színpad, jazz koncertek, gyermekprogramok, játszóházak, táncházak, báb- és utcaszínház boldogítja az arra járókat.

Ajánlott fellépők, programok: Kincses Veronika, Gregor József, Komédium Színház, Földes László (Hobó) és barátai, Cseh Tamás, Másik János, Sebő Ferenc, Boban Markovic és zenekara, a Temesvári Csiky Gergely Színház, Gulyás Dénes-Vigh Andrea, a Hot Jazz Band, a Besh o Drom, Merlin kommandó, Kaláka, Budapest Ragtime Band, a marokkói Chalaban, az egyiptomi Alexandria Group, Horgas Eszter, Tony Lakatos, Mandel Quartet.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Pepsisziget 2001
Óbudai Hajógyári Sziget
augusztus 1 - 9.
www.pepsisziget.hu

A gigafeszt, ahol együtt van kábé minden, ami létezik, meg ami azon kívül van. Az egyhetes együttlétet évről-évre egyre több ember igényli, sőt a fesztivál tavaly már elérkezett mennyiségi tűréshatárára. A Nagyszínpad nagyágyúi mellett egyre erősebb a Világzenei színpad felhozatala, sőt új helyszínként köszönthetjük a Metal Hammer Színpadot. A civil szervezetek utcája is kibővült, idén már egy egész városrészt tudhatnak magukénak a nonprofit egyesületek.

Ajánlott fellépők, programok: Wailers, HIM, Morcheeba, Placebo, Faithless, Fun Lovin' Criminals, The King, Mambo Kurt, Noir Désir, Bomfunk M'cs, Freestylers, Eagle-Eye Cherry, Ash, Leningrad Cowboys, K's Choice, Run DMC, Uhrin Benedek.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Budapest Parádé 2.0
augusztus 25.
www.budapestparade.hu

A berlini tömegjelenetek rendszerint hamar népszerűvé válnak Európa-szerte, nem kivétel ez alól a Love Parade sem. A kamionos technoseregszemle ott milliós tömegeket mozgat, és bár nálunk nehéz ennyi embert összerántani, azért a tavalyi buli láttán mi sem szégyenkezhetünk. A 40 kamion idén is végigdöngeti a Lánchíd-Városliget viszonylatot, a konvojhoz pedig bárki csatlakozhat gyalog, táncolva vagy egy kamionnal. A hivatalos nyárzáró bulira mindenkire hivatalos.