Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A Gyűrűk Ura zenéje a legjobb a világon?

2003.08.25. 15:27
David Cronenberg kedvenc zeneszerzője, a kanadai Howard Shore szerezte a brit rádióhallgatók kedvenc filmzenéjét: egymás után a második évben került a lista élére a Gyűrűk Urához írt zenéje. Az eredmény több mint 44 ezer szavazat összeszámolása után alakult ki.
Simon Bates, a csatorna műsorvezetője a BBC-nek nyilatkozva nem kevesebbet állított, mint hogy Shore "Mozart, Rahmanyinov és Mahler nyomdokain jár", mégpedig azért, mert "új közönséget hódít meg a klasszikus zenének".

Hiába szubjektív műfaj kiválasztani minden idők legjobb filmzenéit, igencsak meglepődtünk, hogy a britek a filmzene "legnagyobb királyát", Ennio Morriconét mindössze egy filmjével (A misszió) szavazták be az első tízbe, mintha a Volt egyszer egy vadnyugat nem is lett volna. És hol van a Twin Peaks és Angelo Badalamenti? Szerepel viszont háromszor is John Williams, az adekvát - és bronzérmes - Csillagok háborúja mellett a negyedik Schindler listájával és a tizedik Jurassic Parkkal. Az első ötvenben további négy műve található.

Két alkotással van jelen a tízes elitben az esetleg a James Bond filmekből ismerős John Barry, a Távol Afrikától-lal és a Farkasokkal táncolóval.

A legjobb 10

1. A gyűrűk ura - Howard Shore
2. Gladiator - Hans Zimmer
3. Csillagok háborúja - John Williams
4. Schindler listája - John Williams
5. Távol Afrikától - John Barry
6. A misszió - Ennio Morricone
7. Titanic - James Horner
8. Farkasokkal táncoló - John Barry
9. Arábiai Lawrence - Maurice Jarre
10. Jurassic Park - John Williams