Sára, Márió
2 °C
6 °C

Fischer Ádám négyéves szerződést kapott Bayreuthba

2001.07.12. 15:37
Fischer Ádám 2004-ig fogja vezényelni a Bayreuthban Richard Wagner tetralógiáját, a Nibelung gyűrűjét. A négy évre szóló felkérés azt jelenti, hogy Fischer Ádám a wagneri tetralógiához tartozó négy művet csaknem félszáz estén fogja dirigálni Bayreuthban.
A dpa hírügynökséget maga Fischer Ádám tájékoztatta az erről aláírt szerződés tartalmáról. Wolfgang Wagner, az ünnepi játékok vezetője áprilisban kérte fel a magyar dirigenst a hirtelen elhunyt Giuseppe Sinopoli utódául - emlékeztetett a német hírügynökség csütörtökön.

Fischer úgy fogalmazott, hogy a bayreuthi meghívást "fordulópontnak" tekinti pályáján. Ezen nem hírnevet vagy sikert ért, hanem a művészi beérés folyamatát. "Abban reménykedem, hogy egész másként fogom érteni Wagnert az ottani dirigálás után" - mondta a karmester, hozzátéve: ebből a szempontból Bayreuth "életem esélye".

Fischer elmondta: meglepetésként érte a meghívás és első reagálása az volt: "milyen szörnyű kár, hogy nem fogadhatja el ezt a nagyszerű ajánlatot". Naptára ugyanis már kötelezettségek sorát tartalmazta, egészen 2003-ig. De szerződő partnerei megértőnek mutatkoztak, és az ünnepi játékok idejére felmentették kötelezettségei alól.

Fischer már megismerkedhetett a bayreuthi zenekari árokkal, amelytől sok karmester fél. "Ez technikailag kihívás - egészen más, mint egy szokványos operaházban. Figyelmeztettek, hogy az első évadban a karmesterek többnyire nehezen boldogulnak vele. De éppen ez vonz."

Fischer sokoldalú muzsikus. Wagner mellett főleg Mozartot és Haydnt dirigál, de a belcanto operák és Mahler szimfóniái is megtalálhatók a repertoárjában. A magyar karmester határozottan ellenzi a szakosodást. "Ez a zene halála" - mondta a hírügynökség tudósítójával beszélgetve.

Fischer Ádám jelenleg a nemzetközi zenei élet egyik legkeresettebb karmestere. A Mannheimi Nemzeti Színház főzeneigazgatójaként a legutóbbi szezonban újította fel a Trisztán és Izoldát, amelyet társulata a Budapesti Tavaszi Fesztivál alkalmából az Operaházban is előadott az ő vezényletével és hatalmas sikerrel.

A dirigens Mannheimben vezényelte először a Nibelung gyűrűjét, a tetralógiának is ebben a szezonban volt a bemutatója - amely aztán Bayreuthba vezetett. Emellett a dán rádió kamarazenekarának is vezető karmestere (itt a bayreuthi szerződésre való tekintettel több koncertjét átvették kollégái). Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral Fischer Ádám - bár itt is át kellett adnia fellépéseket - a kismartoni fesztiválon szerepel, ezen kívül pedig több más hangversenyen is dirigál.