Virtuális meditáció

2002.03.13. 15:47
A fotografus.com több mint netes képraktár vagy kiállító terem. Szabó Zoltán weblapja sajátos atmoszférájú világ, fotóinak virtuális valósága. Trükk özön helyett digitális kézműves munka.
Technikai találmány?
Eddig úgy tudtuk, az internet alapvetően technikai találmány. Bár segítségével változatos tartalmak érhetők el, pornó oldalak mellett akár még művészeti anyagok is, a képernyő, a rendszer maga felület, eszköz maradt.

Annak, hogy a háló laboratóriumi csodából majd információtovábbító rendszerből világunk teljes jogú elemévé kezd válni, jó indikátorai a művészeti jellegű felhasználások. Azok, amelyek művek bemutatása helyett magát a képernyőt teszik alkotássá.

Szabó Zoltán fotográfus, a múlt héten útjára indított honlapja ilyen, előre mutató kísérlet. Fotós honlapokat szép számmal találhatunk a hálón, lévén a net kiváló médiuma a képeknek. A fotografus.com alkotói azonban nem elégedtek meg a fényképek html kódok köré rendezésével, azok puszta prezentálásával. Az információs technológia segítségével a virtuális térben is meg akarták fogalmazni a művész elképzeléseit. Magában is érvényes, virtuális művet akartak létrehozni.

Láthatatlan transzcendencia
A feladat nem volt könnyű, mivel Szabó Zoltán képei nem kiáltanak technicizált leképezésért - legalább is jelenlegi fogalmaink szerint nem. Földünk távoli sarkain készült, sajátos hangulatú fotói mintha arról vallanának: a világot Szibériától Tibeten át Badacsonyig a szavak, zajok mögötti csend, a változások hátterében honoló nyugalom, valami láthatatlan transzcendencia fűzi össze. A harmónia. Ezt kellene a számítógépek nyelvére fordítani...

Honlapjának már az intrója magán viseli az oldal jellegzetességeit. Akár egy következetesen fogalmazott alkotásnál, az itt felvonultatott elemek, gondolatok végigkövethetők az egész munkán. Méltóságteljesen előtűnő Weörös Sándor idézettel indul az oldal. A nyugodt tempót a hullámzó, repetitív zene hangsúlyozza. A zene és a verssorok ritmusában impresszív tibeti képek villannak fel, majd halványodnak el.

Letisztult formák
A letisztult formák az intro végétől sem hagyják magára a látogatót. Nincsenek öncélú technikai bravúrok, nem villog, forog, ugrál a képernyő, viszont érezni, hogy a részleteket is átgondolták a tervezők: a kattintható képek, ikonok, ábrák tükrözik a mögöttük elrejtett képek hangulatát. A fő motívum, a Nagy Lilás Sünforma, hol feketében, hol színesben, hol lassú forgásban, hol mozdulatlanul, de feltűnik minden oldalon. A forma, ami központozottságában, ugyanakkor minden irány felé való nyitottságában tovább viszi a felütés hangulatát, rejtvényfejtésre is késztet. A motívum ugyanis a honlap egyik képének elemét gondolja tovább, teszi védjeggyé. A megfejtés figyelmes látogatót kíván_

Attrakció a Mozi menüpont alatt
A fotografus.com fő attrakciója a Mozi menüpont alatt fut. Nem véletlenül választották az alkotók -Szabó Zoltán és a Visual Minds- éppen ezt a címet az ilyen esetekben használatos slideshow elnevezés helyett. Az országok, tájak szerint rendezett anyag ugyanis több mint képek egymásutánja. Az egyes témákat lassan elősorjázó, lírai szövegek vezetik fel. Az esetenként kép párokat, négyeseket mozgató sorozatok a hozzájuk írt zene ritmusára peregnek. Szimpla bemutató helyett a néző hangulatokat, érzéseket kap.

Bár a honlap felépítésében, szerkezetében nagyon is netes szemléletű, valószínűleg nem lesz a szörföző nagyközönség kedvence. Az alkotók mellőzték ugyanis az információ- és trükk dömpinget. A méltóságteljesen kibontakozó tartalom a net-dzsánki viselkedéstől idegen szemlélődésre, szinte meditatív hozzáállásra kényszeríti a látogatót.

Digitális kézművesmunka
A fotográfiák, a zene, a szövegek és a dizájn aprólékosan kidolgozott egysége pedig high tech show helyett inkább kézműves munka érzetét kelti. Nem kétséges, a fotografus.com több lett, mint netes képraktár vagy kiállítóterem: sajátos atmoszférájú világot teremtett, Szabó Zoltán fotóinak virtuális valóságát, amellyel lehet azonosulni vagy vitatkozni, de mindenképpen saját jogú műnek kell tekinteni azt.

Végezetül megjegyzendő, hogy tulajdonképpen semmi meglepő nincs abban, hogy egy fotós igyekszik tágítani a digitális világ határait. A fényképezés lényege ugyanis éppen ez: művészetté lényegíteni a technikát, legyen szó ezüst-jodidról vagy akár bitekről.

Fotók, ötlet: Szabó Zoltán
Dizájn, programozás: Visual Minds
Zene: Hargitai Zsolt