Vakond leleplezi Putyint

2003.10.08. 14:48
Női szemszögből leplezi le a gaz Putyint a frankfurti könyvvásár orosz botránykötete. Egy másik, a csecsen konfliktusról értekező orosz írónőt a szervezők Moszkva nyomására tartották távol.
A Kreml vakondokjának meséi címmel jelent meg az 55. frankfurti könyvvásár egyik szenzációja, az orosz Jelena Tregubova könyve, amely a késői Jelcin- és korai Putyin-éra kulisszatitkait tárja az olvasó elé - számolt be a grani.ru orosz internetes hírmagazin szerdán.

"Ma, amikor Vlagyimir Putyin elnökről Oroszországban már csak úgy szokás írni, akárcsak egy megboldogultról (vagy jót, vagy semmit), elhatároztam, hogy a nyilvánosság elé tárom azokat az anyagokat, amelyekhez vakondok módjára végzett kutatásaim során jutottam" - írja könyvéről a szerző, aki az utóbbi években több neves orosz lapot tudósított a kremlbeli eseményekről.

Nők a sajtószabadságért

Tregubova megkísérli feltárni egyebek között azt a jelenséget, hogy a fiatal és erős orosz elit, a médiamágnások és maguk az újságírók miért mentek olyan könnyen bele a sajtószabadság megszüntetésébe. Megvilágítja, hogy a kezdeti nagyratörő reformtervek után Oroszország hogyan jutott el egy önkényuralmi berendezkedés kialakulásának küszöbére.

A könyvet kiadó Ad Marginem igazgatója, Alekszandr Ivanov elmondta: mindenekelőtt azért jelentették meg a kötetet, mert a témában eddig napvilágot látott kiadványokkal szemben ez női szemmel láttatja a Kremlt. A könyvet különösen értékessé teszik szerinte a hatalom csúcsán levő politikusok gesztusaira, beszédmódjára és öltözködésére vonatkozó aprólékos megfigyelések. Ivanov szerint az újságírónő könyve azért is számíthat sikerre, mert a világon az olvasók 70 százaléka nő.

Nők a csecsenekért

A frankfurti könyvvásáron egy másik neves orosz újságírónő, Anna Politkovszkaja körül botrány pattant ki. A csecsenföldi eseményekkel évek óta foglalkozó, s tevékenységéért több nemzetközi díjat nyert tudósítónak a vásár szervezői állítólag megtiltották, hogy pódiumbeszélgetést vezessen az észak-kaukázusi konfliktusról. Megfigyelők szerint a németek azért döntöttek így, mert nem akarták, hogy a könyves esemény - amelyet esetleg Putyin is meglátogat - politikai vitafórummá változzon.

A vásáron a "Második csecsen" (háború) és a "Csecsenföld - Oroszország szégyene" című könyvével is jelen levő Politkovszkaja távoltartása érdekében állítólag Moszkva is nyomást gyakorolt. A könyvvásár szervezői a botrány nyomán azt állították, hogy az újságírónő anyagi okok miatt nem tud Frankfurtba utazni. Ezt Politkovszkaja cáfolta, majd közölték vele, hogy valójában politikai okokról van szó.