Visszaadja a cseh állam Emil Freund örökségét

2008.09.24. 14:38
A második világháború alatt elkobzott, harminckét képből álló gyűjteményt visszaadják a zsidó jogász örököseinek, és a képek egy részét az állam visszavásárolja.

Visszaadja az örökösöknek a cseh állam Emil Freund képgyűjteményét, amit a II. világháború idején koboztak el a nácik a zsidó jogásztól, vállalkozótól, műgyűjtőtől, majd az a háború után a csehszlovák állam tulajdonába került.

Az állam ugyanakkor visszavásárolja az örökösöktől a képek egy részét, amik különböző képtárakban vannak elhelyezve, és már korábban a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították őket. A képekért a cseh állam várhatóan több tízmillió koronát fog fizetni az örökösöknek.

Csehországból tilos kivinni a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánított műtárgyakat. A képek egy részének eladása az államnak így az egyetlen lehetőség, hogy az örökösök a kárpótlás útján pénzhez jussanak. Hasonló módon oldották meg a kilencvenes évek második felében a Waldes-képgyűjtemény restitúcióját is. A kormány döntése alapján a 21 képért akkor összesen 100 millió koronát fizetett ki az örökösöknek a cseh állam.

Gőzhajó a Szajnán

A Freund-gyűjtemény 32 képből áll, amelyek közül 13 a nemzeti kulturális örökség része. A gyűjtemény legértékesebb darabja a francia Paul Signak Gőzhajó a Szajnán című képe, amelynek értékét 30 millió cseh koronára becsülik. A gyűjtemény francia részében több fontos fauvista festő, André Derain, Maurice de Vlamick és Maurice Utrillo alkotásai találhatóak. A neves cseh festők közül a gyűjteményben Emil Filla, Václav Spála és Jan Bauch képei vannak.

A gyűjtemény kiadásáról a közelmúltban döntött a cseh kulturális minisztérium. Petr Svojanovsky, a tárca képviselője szerint az Egyesült Államokban élő örökösök képzőművészeti szakértőkkel felbecsültették a képek értékét, és azokat felajánlották az államnak megvételre. Az ár mindkét fél számára elfogadható - mondta Svojanovsky, de konkrét összegeket nem mondott.

Emil Freundot, a Prágában élő zsidó jogászt, vállalkozót 1941-ben deportálták a náci hatóságok a lódzi koncentrációs táborba. Gyűjteménye előbb raktárba, majd egy része a prágai Zsidó Múzeumba került, és 1950-ben államosították. Freund lánytestvérei 1949-ben már kérték a csehszlovák hatóságokat örökségük visszaadására, de kérésüket akkor elutasították.

Magyarországon közel másfél évtizede folyik a per Herczog Mór Lipóttól a nácik által ellopott gyűjtemény örökösökhöz való visszajuttatása ügyében. Januárban Hillary Clinton járt közben Göncz Kingánál, levélben kérte a minisztert, hogy adják vissza az azóta az USÁ-ban élő örökösöknek a festményeket.