Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszaadja a cseh állam Emil Freund örökségét

2008.09.24. 14:38
A második világháború alatt elkobzott, harminckét képből álló gyűjteményt visszaadják a zsidó jogász örököseinek, és a képek egy részét az állam visszavásárolja.

Visszaadja az örökösöknek a cseh állam Emil Freund képgyűjteményét, amit a II. világháború idején koboztak el a nácik a zsidó jogásztól, vállalkozótól, műgyűjtőtől, majd az a háború után a csehszlovák állam tulajdonába került.

Az állam ugyanakkor visszavásárolja az örökösöktől a képek egy részét, amik különböző képtárakban vannak elhelyezve, és már korábban a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították őket. A képekért a cseh állam várhatóan több tízmillió koronát fog fizetni az örökösöknek.

Csehországból tilos kivinni a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánított műtárgyakat. A képek egy részének eladása az államnak így az egyetlen lehetőség, hogy az örökösök a kárpótlás útján pénzhez jussanak. Hasonló módon oldották meg a kilencvenes évek második felében a Waldes-képgyűjtemény restitúcióját is. A kormány döntése alapján a 21 képért akkor összesen 100 millió koronát fizetett ki az örökösöknek a cseh állam.

Gőzhajó a Szajnán

A Freund-gyűjtemény 32 képből áll, amelyek közül 13 a nemzeti kulturális örökség része. A gyűjtemény legértékesebb darabja a francia Paul Signak Gőzhajó a Szajnán című képe, amelynek értékét 30 millió cseh koronára becsülik. A gyűjtemény francia részében több fontos fauvista festő, André Derain, Maurice de Vlamick és Maurice Utrillo alkotásai találhatóak. A neves cseh festők közül a gyűjteményben Emil Filla, Václav Spála és Jan Bauch képei vannak.

A gyűjtemény kiadásáról a közelmúltban döntött a cseh kulturális minisztérium. Petr Svojanovsky, a tárca képviselője szerint az Egyesült Államokban élő örökösök képzőművészeti szakértőkkel felbecsültették a képek értékét, és azokat felajánlották az államnak megvételre. Az ár mindkét fél számára elfogadható - mondta Svojanovsky, de konkrét összegeket nem mondott.

Emil Freundot, a Prágában élő zsidó jogászt, vállalkozót 1941-ben deportálták a náci hatóságok a lódzi koncentrációs táborba. Gyűjteménye előbb raktárba, majd egy része a prágai Zsidó Múzeumba került, és 1950-ben államosították. Freund lánytestvérei 1949-ben már kérték a csehszlovák hatóságokat örökségük visszaadására, de kérésüket akkor elutasították.

Magyarországon közel másfél évtizede folyik a per Herczog Mór Lipóttól a nácik által ellopott gyűjtemény örökösökhöz való visszajuttatása ügyében. Januárban Hillary Clinton járt közben Göncz Kingánál, levélben kérte a minisztert, hogy adják vissza az azóta az USÁ-ban élő örökösöknek a festményeket.