A zsidó múltra emlékező angyalok Für Emil kiállításán

2006.07.25. 16:30
Mazkir címmel rendez a zsidó hagyományokra emlékező kiállítást Für Emil festőművész Kapolcson.
Für Emil festőművész kiállítása Mazkir (a zsidó vallásban: megemlékező szertartás) címmel nyílik Kapolcson július 30-án, vasárnap 11 órakor a Művészetek Völgye fesztivál keretében, s ugyanabban az időben újraavatják a rendbe hozott zsidótemetőt, amely a tárlatnak helyet adó Poór Ház mellett van.

Für Emil az ajtó és ablak nélküli Poór Házban rendezi kiállítását. A zsidó temető mellett található épületben Für saját maga által varrt, különféle ruhákban pompázó angyalokat állít ki. A gerendázott mennyezetről negyven angyalszárnyú, régi játék baba lóg. A művész a kiállítóház előtt és a temetőhöz vezető fák között, az ágakhoz rögzített áttetsző csipkefüggönyökből labirintust alakított ki, összekötve ezzel a kiállítást és a temetőt.

A csipkefüggöny a zsidó vallásban utalás az imateremben a nőket a férfiaktól elválasztó paravánra, és a zsidó esküvőre is. A fehérség a halotti leplet, az angyalok a még meg nem születettek, vagy az erőszakosan elpusztított emberek lelkét szimbolizálják. A kiállítás is és a zsidó temető újjáavatása is mazkir, azaz megemlékező szertartás - tette hozzá Für Emil.

Zsidó temetők Kapolcs környékén

Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora elmondta, hogy ő és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi tartja az avatási szertartást a kapolcsi temetőben. Fekete László arról is beszélt, hogy már hatodik éve tart előadást Taliándörögdön a zsidó vallásról és szertartásokról, az idei augusztus 4-én, pénteken délelőtt lesz.

Szőke András filmrendező, aki taliándörögdi lakos, barátaival és fő segítőjével, Illés Sándor monostorapáti plébánossal hozta rendbe a kapolcsi zsidó temetőt. Előtte Taliándörögdön és Öcsön tették ugyanezt.

Mayer Dénes Kapolcs című helytörténeti munkájából kiderül, hogy zsidó családok - többségük iparos - évszázadokon át lakták Kapolcs és környéke falvait. Az 1900-as évek első felében 300 zsidó ember élt ott, a náci-nyilas népirtást senki nem élte túl, így a temetők is elárvultak, és benőtte őket az embermagasságú gaz.

A Művészetek Völgye július 28. és augusztus 6. között várja a látogatókat. A fesztiválra a napijegy 1700, a tíznapos bérlet 13 ezer, a 3 napos bérlet pedig 4500 forintba kerül, a magánszállásért 2000, a kempinghelyekért mintegy hatszáz forintot kell fizetni.