Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A zsidó múltra emlékező angyalok Für Emil kiállításán

2006.07.25. 16:30
Mazkir címmel rendez a zsidó hagyományokra emlékező kiállítást Für Emil festőművész Kapolcson.
Für Emil festőművész kiállítása Mazkir (a zsidó vallásban: megemlékező szertartás) címmel nyílik Kapolcson július 30-án, vasárnap 11 órakor a Művészetek Völgye fesztivál keretében, s ugyanabban az időben újraavatják a rendbe hozott zsidótemetőt, amely a tárlatnak helyet adó Poór Ház mellett van.

Für Emil az ajtó és ablak nélküli Poór Házban rendezi kiállítását. A zsidó temető mellett található épületben Für saját maga által varrt, különféle ruhákban pompázó angyalokat állít ki. A gerendázott mennyezetről negyven angyalszárnyú, régi játék baba lóg. A művész a kiállítóház előtt és a temetőhöz vezető fák között, az ágakhoz rögzített áttetsző csipkefüggönyökből labirintust alakított ki, összekötve ezzel a kiállítást és a temetőt.

A csipkefüggöny a zsidó vallásban utalás az imateremben a nőket a férfiaktól elválasztó paravánra, és a zsidó esküvőre is. A fehérség a halotti leplet, az angyalok a még meg nem születettek, vagy az erőszakosan elpusztított emberek lelkét szimbolizálják. A kiállítás is és a zsidó temető újjáavatása is mazkir, azaz megemlékező szertartás - tette hozzá Für Emil.

Zsidó temetők Kapolcs környékén

Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora elmondta, hogy ő és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi tartja az avatási szertartást a kapolcsi temetőben. Fekete László arról is beszélt, hogy már hatodik éve tart előadást Taliándörögdön a zsidó vallásról és szertartásokról, az idei augusztus 4-én, pénteken délelőtt lesz.

Szőke András filmrendező, aki taliándörögdi lakos, barátaival és fő segítőjével, Illés Sándor monostorapáti plébánossal hozta rendbe a kapolcsi zsidó temetőt. Előtte Taliándörögdön és Öcsön tették ugyanezt.

Mayer Dénes Kapolcs című helytörténeti munkájából kiderül, hogy zsidó családok - többségük iparos - évszázadokon át lakták Kapolcs és környéke falvait. Az 1900-as évek első felében 300 zsidó ember élt ott, a náci-nyilas népirtást senki nem élte túl, így a temetők is elárvultak, és benőtte őket az embermagasságú gaz.

A Művészetek Völgye július 28. és augusztus 6. között várja a látogatókat. A fesztiválra a napijegy 1700, a tíznapos bérlet 13 ezer, a 3 napos bérlet pedig 4500 forintba kerül, a magánszállásért 2000, a kempinghelyekért mintegy hatszáz forintot kell fizetni.