Auguszta
-7 °C
0 °C

2300 éves maja oltár Guatemalában

2008.04.15. 10:32
Az oltár 2-300 évvel időszámításunk előtt készült.

Időszámításunk előtt 200-300 évvel keletkezett maja oltárt fedeztek fel régészek a Guatemalavárostól közel 200 kilométerre délre, a csendes-óceáni partvidék közelben fekvő Takalik Abaj nemzeti parkban.

Ha az oltárt az ország északi részén fekvő Peténben találták volna, "az nem lenne újság, de az, hogy a tengerparton találták meg, nagyon fontos esemény a régészek számára, mivel ez a bizonyíték arra, hogy itt is jelen volt a maja kultúra" - mondta Miguel Orrego Corzo, a régészeti park igazgatója.

Az oltár 1,20 magas, 1,5 méter széles és 40 centiméter vastag, feltehetően 200-300 évvel a keresztény időszámítás előtt készült. Az oltár felületét egy másik prekolumbiai kultúra, az olmék stílusában készült teknősbékaszobor díszíti, és belsejében egy embert ábrázoló alak található, maja fejdísszel és ágyékkötőben, keresztbe tett lábbal trónon ülve - mondta el Christa Schieber, az ásatások vezetője.

Az oltár, amelyet március 10-én fedeztek fel, de csak a napokban számoltak be róla, feltehetően utalhat egy dinasztia alapítójának nevére, valamint a város eredeti elnevezésére - tette hozzá Schieber asszony.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!