Tízmilliárd forint egy Gauguin festményért

2007.10.06. 15:26
A várakozások szerint hatvanmillió dollárért (több mint tízmilliárd forint) kelhet majd el Paul Gauguin egyik festménye egy New York-i árverésen, közölte pénteken a Sotheby's aukciós ház.

A francia posztimpresszionista festő 1892-ben készített alkotását november hetedikén árverezik el.A Te Poipoi (Reggel) című festményt 1945-ben vásárolta meg a műgyűjtőként is hírnevet szerzett amerikai Joan Whitney Payson, aki főleg impresszionista festők műveiért rajongott. Magángyűjteményében olyan alkotók művei voltak, mint Renoir, Monet, Van Gogh, vagy Picasso. 2004-ben egy, a milliomos nő gyűjteményéből származó Picasso-festményért több mint százmillió dollárt fizettek egy árverésen.

A Sotheby's várakozása szerint a Gauguin-festményért 40 és 60 millió dollár közötti összeget kapnak majd. A festő a képet, ami egy mangófák alatt fürdöző nőt ábrázol, 1893-ban mutatta be Párizsban, majd 1895-ben aukcióra bocsátotta, hogy a befolyó összegből ki tudja fizetni a hajóutat Tahitira, ahol hátralévő életét töltötte.