Judit
2 °C
7 °C

Egy nap Grazban Gauguinnel

2000.09.28. 15:15
Szeptember utolsó hétvégéjén érdemes kiugrani Grazba, ahol október elsejéig tart nyitva a Joanneumban a Gauguin-tárlat. A több mint száz művet felvonultató kiállításon a művész impresszionista tájképei, önarcképei és a breton parasztok mindennapjait ábrázoló festményei és grafikái mellett helyet kapott néhány tahiti festménye és kerámiája. A Neutorgassén található múzeum mindennap 10-től este 7-ig van nyitva, csütörtökön este kilencig is. A belépőjegy felnőtteknek 120, nyugdíjasoknak 60, diákoknak 50 schilling.
Paul Gauguin (1848-1903)
A múzeumtól néhány perces sétára van Graz óvárosa, amelyet tavaly vett fel az ENSZ a világ kulturális örökségének listájára. Ha az időjárás megengedi, a főtér szabadtéri kávézóiban remek bécsi kávét szürcsölve tehetünk megjegyzéseket az elhaladókra. Vigyázzunk azonban, magyarokkal ugyanis a világ bármely pontján összefuthat az ember.

A főtérről érdemes felgyalogolni a Várhegyre (Schlossberg), az Óratoronyhoz, ahonnét remek kilátás nyílik a házakra és a várost átszelő folyóra. Lusták mehetnek a siklóval (Schlossbergbahn) is, amely 1894 óta szállítja utasait a meredek hegyoldalon fel és le, manapság húsz helyi egység fejében.

Fegyvermániásoknak ajánlott a Landhausban található fegyvertárlat, amely a világ legnagyobb gyűjteményével büszkélkedik. 1551 óta gyűjtik a páncélokat, kardokat, puskákat és egyéb fegyvereket, jelenleg 30 ezer darabnál tart a kollekció. A múzeumshopban vásárolt korhű kardmásolattal hatékonyan távol tarthatjuk a Szabadságpárt kampányembereit, akik már az október 16-i választásokra készülnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?