Átadták a felújított a Gellért fürdőt

2008.04.17. 17:02
A jövőben színtiszta gyógyvízben fürödhetnek majd a Gellért fürdő fizetővendégei, mert a 1,5 millárdos felújítás során hőcseréssé alakították a gyógyvíz hűtési rendszerét. A Gellért fürdő ezentúl hosszabban tart nyitva, és várhatóan májusban megkezdődik a felújítás újabb üteme.

A Gellért fürdő 2007 januárjában elkezdett műemléki rekonstrukciójának első üteme lezárult. A felújított női termálfürdő részt már korábban átadták, de mostanra készült el a teljes fürdő akadálymenetesítése és a férfi termálfürdő.

Galéria

A Gellért fürdő 1917 óta működik, és ezalatt csak egyszer zárták be egy csőtörés miatt. A mostani felújítást is úgy végezték, hogy közben a vendégek tudták használni a fürdő többi részét. Eddig a puritánabb női termálfürdő és a pezsgőfürdő üzemelt fürdőruhás üzemmódban, koedukáltan használták, amíg a férfiben folytak a munkák. Egy kis ideig azonban még mindig nem meztelenkedhetnek kedvükre a fürdőzők. Az átadás után, most hétvégén még fürdőruhásan használhatják az egész fürdőt a vendégek. Ezután körülbelül két hétre lezárják az eredeti stílusát megőrizve felújított férfitermált, hogy a próbaüzem során esetleg felmerülő problémákat még korrigálják. Ebben az időben ugyanúgy koedukált lesz a női részleg, és ha ezzel is végeztek, akkor áll vissza a régi, kötényes rend.

A felújítást a Kalotherm Zrt. végezte, melynek referenciái közt szerepel a Széchenyi, a Rudas gyógyfürdők és a Palatinus strand felújítása is. A szecessziós stílusban épült fürdő régi szépségét meghagyva restaurálták a férfi termálrészlegben a Zsolnay pirogránit burkolatot és a mozaikokat, az öltözők faszerkezetét, az előcsarnokot és annak ólomüveg ablakait, valamint modernizálták a vizes blokkokat és a gyógyászati medencéket.

A termálfürdőkben medencehidraulikai felújítást is végeztek, ez törvényi szabályozásnak megfelelően kötelező. A medencék felmentést kaptak az államtól a vízszűrő-forgató technológia telepítése alól, így továbbra is 100%-osan tiszta gyógyvízzel üzemelnek. Sőt mostantól már a fürdési hőmérsékletre való hűtés is hőcserélőn keresztül történik: eddig ugyanis hideg csapvízzel hűtötték megfelelő hőfokra a vizet.

A Budapest Gyógyfürdők Zrt. sajtósa a rekonstrukció második üteméről egyelőre nem tudtak bővebben felvilágosítani, csak annyit, hogy a tervek még elbírálás alatt állnak, a Közbeszerzési Döntőbizottság valószínűleg májusban még elbírálja a pályázatot. Ha ez megtörténik, azonnal elkezdik a fürdő további részeinek felújítását. Ez várhatóan októberig fog tartani.

Képek

Anyagiak

A most lezárult rekonstrukciót 1,5 milliárd forintból készült el, amibe a fővárosi önkormányzat 570 millióval szállt be, a többit pedig pályázaton nyerték. A fővárosi támogatás ellenére a Gellért fürdő gyógyszolgáltatásait a társadalombiztosítás nem finanszírozza, csak fizetővendégek gyógyulhatnak itt. Ferenci Tibor, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója azzal magyarázta, hogy nem fogadnak tb-s betegeket, hogy rettentően alulfinanszírozott a tb hozzájárulása a gyógyfürdős kezeléshez, körülbelül ezer forintot kapnának egy beteg után.

Bírságoltak

Februárban a Közbeszerzési Döntőbizottság tízmillió forintos bírságot szabott ki a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-re, a felújításra kiírt közbeszerzési eljárás szabálytalansága miatt. A felújítási pályázatot megnyert Kalotherm Zrt. ugyanis 1,546 milliárdos ajánlatot tett a felújításra, a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-vel viszont nettó 1,336 (bruttó 1,604 milliárd) forintra kötöttek szerződést.

Miután az elfogadott ajánlat ennél magasabb összegű, így arra az uniós eljárásrendet kellett volna alkalmazni (meg kellett volna hirdetni az EU-közlönyben). Miután ez elmaradt, a közbeszerzés értéke magas, és a szerződést is megkötötte az ajánlatkérő, tízmillió forintos bírságot szabott ki rá a Döntőbizottság.

Az In-callal újítanak

A fürdő üzemeltetői úgy tervezik, májustól egy órával tovább, este nyolcig lesz nyitva a Gellért. Április közepétől pedig a Gellért fürdőben is, csakúgy mint a részvénytársaság összes fürdőjében az In-cal Security biztonsági cég vette át az őrzővédő feladatokat. A változást az indokolta, hogy korábban több helyen is gondok voltak a beléptetések során, sok volt a trükköző fürdőlátogató.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. által üzemeltetett fővárosi fürdők közül jelenleg kettőben folyik felújítás, a Lukácsban és a Széchenyiben. Az elmúlt években 3,5 milliárd forintot költöttek fürdőrekonstrukcióra, és az átadáson résztvevő Demszky Gábor szerint előbb-utóbb az összes műemléki gyógyfürdő és strand felújítására sor kerül.

Gellért fürdő

A mai Gellért Gyógyfürdő és Szálló szecessziós épülete 1917-ben készült. Mintegy tíz év múlva, 1927-ben létesült a hullám strandfürdő, majd 1934-ben a pezsgőfürdő. A Gellért máig Budapest legszebb fürdője, ahol fennmaradt az eredeti szecessziós berendezés, a színes mozaikok, a márványoszlopok, az üvegablakok és a szobrok. A II. Világháború vége felé a pompás szecessziós női termálfürdőt bombatalálat érte, megsemmisült a Zsolnay pirogránit medencetéri burkolat és a fából készült öltözőtér. A háborút követően – a nehéz gazdasági körülmények miatt – a női termálfürdőt puritánabb belsőépítészettel alakították ki. A jelenlegi rekonstrukció az 1917-es állapotokat állította vissza a női termálfürdő öltözőterében és a medencetér egyes elemeiben, például a padlóburkolaton és a köríves zuhanyzósoron, a női fürdőt viszont a szocreál stílusában újították fel, pirogránit helyett márványlapok borítják.