Folytatódik a Keresztapa-regény?

2002.10.28. 09:42
Írót keres a világhírű Keresztapa-filmek alapjául szolgáló regény folytatásához egy könyvkiadó.
A Bertelsmann médiabirodalomhoz tartozó Random House könyvkiadó írót keres Mario Puzo világhírű regényének folytatásához, adta hírül a BBC. A kiadó nagy irodalmi ügynökségeknél jelentkezett az igénnyel.

"Muszáj folytatni"

Jonathan Karp, Puzo egykori szerkesztője, a Random House alelnöke, a BBC-nek elmondta, hogy olyan szerzőt keresnek, aki "eredeti, művészi és szórakoztató" formában képes folytatni a művet. "Ez egy mitikus család, nagyszerű karakterekkel - egyszerűen muszáj folytatni" - nyilatkozta.

Mítoszköd a könyv körül

A jelöltnek nem lesz könnyű dolga - vélik a szakértők-, hiszen ma már másképp tekintenek az emberek a maffiára, mint 20-30 évvel ezelőtt. A tehetséges és szerencsés írónak ezen kívül meg kell szabadulnia a kultikus könyvhöz és a belőle készült filmekhez tapadó számos klisétől. Egy Puzo-szakértő szerint például - a legendákkal ellentétben - az olasz író nem ismerte a Cosa Nostra belső működését, mégis sokan elfogadták az általa leírt romantikus képet. A kutató szerint manapság az emberek már többet tudnak a maffia hétköznapjairól, és nem biztos, hogy elfogadják ezt az idilli leírást.

A könyv csak a után lett bestseller

Az először 1969-ben megjelent 'Keresztapa' valójában csak azután lett bestseller, hogy Francis Ford Coppola a könyvet felhasználva elkészítette azonos című világhírű filmjét. Az 1972-ben bemutatott legendás produkciót, melyben olyan színészek szerepelnek, mint Marlon Brando, Al Pacino, Diane Keaton és Robert Duvall, összesen 11 kategóriában jelölték Oscar-díjra. Végül csak 3-at nyert el - köztük a legjobb forgatókönyvnek járót, melyet Coppola és Puzo vehettek át. Az olasz származású író a Keresztapa 2. forgatókönyvéért szintén elnyerte az amerikai filmakadémia aranyszobrát.

Bár nincs mindenki meggyőződve a sorozat folytatásának sikeréről, - a BBC úgy tudja, hogy - egy filmstúdió már jelentkezett az új Keresztapa-regény megfilmesítésére.