A Goebbels család véres titkai

2006.04.22. 19:59
Miért ölte meg Magda Goebbels hat gyönyörű gyermekét, Helgát, Hildét, Helmutot, Holdinét, Hedwiget és Heidrunt? A 20. század egyik leghátborzongatóbb eseményéről is szól Petra Fohrmann A propagandaminiszter gyermekei című, a Könyvfesztiválra megjelent könyve, melyben a Goebbels-család nevelőnője először vallja meg élményeit.

A szerző, Petra Fohrman a Dialóg Campus Kiadó munkatársaival együtt szombaton délután 2 órakor mutatta be a Kongresszusi Központ Lehár III. termében A propagandaminiszter gyermekei című könyvet. A kötet - mely a tavalyi frankfurti könyvvásáron nagy vihart kavart - sok eredeti dokumentumot, fotót, levelet is tartalmaz.

A koronatanú

#alt#
A könyv borítója

A könyvben hatvan év után először szólal meg a Goebbels gyerekek nevelőnője, aki újkori világunk talán legborzalmasabb két szülőjének, Magda és Joseph Goebbelsnek a szolgálatában állt. Käthe Hübner óvónőként került 1943-ban a náci propagandaminiszter házába. Azon kevés kortársak egyike, akik koronatanúként tudnak bepillantást adni a Goebbels család magánéletébe és környezetébe.

Az egykori nevelőnő először adta közre emlékeit, elmesélve a szerzőnek, Petra Fohrmann-nak a hatvan évvel ezelőtt történteket. Hübner asszonyról csak a legszűkebb környezetében tudták, hogy a háború utolsó nehéz éveiben a három idősebb Goebbels gyermek nevelőnője volt. A háború után mégis sorban álltak az ajtaja előtt az újságírók, azzal a reménnyel, hogy segítségével történeteket írhatnak majd a Goebbels család életéről, a nevelőnő akkor azonban mindenkit elutasított.

Nem tudja megérteni

#alt#
A Goebbels család
(a háttérben Magda első házasságából származó gyermekével)

Hatvan évvel később, a korról tudósító számos dokumentumfilm és beszámoló hatására a nevelőnőben is ismét élénken megelevenedett a múlt, és egyre inkább érlelődött benne az elhatározás, hogy mindent el kell mondania. Käthe Hübner a mai napig nem tudja megérteni, hogy Magda Goebbels miért mérgezte meg Hitler után H-betűs névre keresztelt hat gyermekét. Käthe leírja búcsúját a gyerekektől, mielőtt levitték őket Hitler bunkerébe.

Összességében nincs sok dokumentum és biztos forrás a tömeggyilkos nácik feleségeiről. A gyermekeik életéről pedig még kevesebb. Így egészen különleges okiratok azok a levelek, amiket Käthe Hübner kapott Magda Goebbelstől és a gyermekeitől. Leveleihez hasonlóan épp ennyire egyedülállóak a Käthe Hübner tulajdonát képező fényképek is, melyeken a fiatal nevelőnő a Goebbels család gyermekeivel együtt látható.

A könyv eredetiben a 2005 októberi Frankfurti Könyvvásárra jelent meg, s a német könyvpiac egyik szenzációja volt.