Aliz
6 °C
14 °C

A Goebbels család véres titkai

2006.04.22. 19:59
Miért ölte meg Magda Goebbels hat gyönyörű gyermekét, Helgát, Hildét, Helmutot, Holdinét, Hedwiget és Heidrunt? A 20. század egyik leghátborzongatóbb eseményéről is szól Petra Fohrmann A propagandaminiszter gyermekei című, a Könyvfesztiválra megjelent könyve, melyben a Goebbels-család nevelőnője először vallja meg élményeit.

A szerző, Petra Fohrman a Dialóg Campus Kiadó munkatársaival együtt szombaton délután 2 órakor mutatta be a Kongresszusi Központ Lehár III. termében A propagandaminiszter gyermekei című könyvet. A kötet - mely a tavalyi frankfurti könyvvásáron nagy vihart kavart - sok eredeti dokumentumot, fotót, levelet is tartalmaz.

A koronatanú

#alt#
A könyv borítója

A könyvben hatvan év után először szólal meg a Goebbels gyerekek nevelőnője, aki újkori világunk talán legborzalmasabb két szülőjének, Magda és Joseph Goebbelsnek a szolgálatában állt. Käthe Hübner óvónőként került 1943-ban a náci propagandaminiszter házába. Azon kevés kortársak egyike, akik koronatanúként tudnak bepillantást adni a Goebbels család magánéletébe és környezetébe.

Az egykori nevelőnő először adta közre emlékeit, elmesélve a szerzőnek, Petra Fohrmann-nak a hatvan évvel ezelőtt történteket. Hübner asszonyról csak a legszűkebb környezetében tudták, hogy a háború utolsó nehéz éveiben a három idősebb Goebbels gyermek nevelőnője volt. A háború után mégis sorban álltak az ajtaja előtt az újságírók, azzal a reménnyel, hogy segítségével történeteket írhatnak majd a Goebbels család életéről, a nevelőnő akkor azonban mindenkit elutasított.

Nem tudja megérteni

#alt#
A Goebbels család
(a háttérben Magda első házasságából származó gyermekével)

Hatvan évvel később, a korról tudósító számos dokumentumfilm és beszámoló hatására a nevelőnőben is ismét élénken megelevenedett a múlt, és egyre inkább érlelődött benne az elhatározás, hogy mindent el kell mondania. Käthe Hübner a mai napig nem tudja megérteni, hogy Magda Goebbels miért mérgezte meg Hitler után H-betűs névre keresztelt hat gyermekét. Käthe leírja búcsúját a gyerekektől, mielőtt levitték őket Hitler bunkerébe.

Összességében nincs sok dokumentum és biztos forrás a tömeggyilkos nácik feleségeiről. A gyermekeik életéről pedig még kevesebb. Így egészen különleges okiratok azok a levelek, amiket Käthe Hübner kapott Magda Goebbelstől és a gyermekeitől. Leveleihez hasonlóan épp ennyire egyedülállóak a Käthe Hübner tulajdonát képező fényképek is, melyeken a fiatal nevelőnő a Goebbels család gyermekeivel együtt látható.

A könyv eredetiben a 2005 októberi Frankfurti Könyvvásárra jelent meg, s a német könyvpiac egyik szenzációja volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?