Nyugágyon heverhetünk az új Goethe Intézetben

2006.04.12. 16:02
Fügefa, mikroklíma, nyugágyak, óriás vb-kivetítő és kincsként őrzött Spiegel magazin. A pár napja átadott Goethe Intézetet sajtótúráján jártunk a Ráday utcában.

"Ötszáznegyvenezer magyar beszél különféle szinten németül, ezzel a németül tudók száma Magyarországon meghaladja az angolul beszélőkét" - mondta a sajtótájékoztatón dr. Gabriele Gauler, a budapesti Goethe Intézet április elseje óta hivatalban lévő igazgatóasszonya. A magyarok nyelvtudásának fejlesztésére és a német kultúra népszerűsítésére szakosodott intézmény 1988 óta működik Budapesten, és nemrég az Andrássy útról a Ráday utca 58. szám alá költözött. A budapesti az összes európai Goethe Intézet közül az egyik legaktívabb, és március 31-től már sokkal nagyobb területen tevékenykedhet, mint korábban.

1400 négyzetméter

Az irodaház a HMH Holding fejlesztése, és Beretczki Sándor építész munkája. A hatemeletes ház négy szintjét bérli a Goethe Intézet, összesen 1400 négyzetméteren.

Lepkék, könyvek, ingyeninternet

Az alsó szinten található az a három helyiség, mely valószínűleg a legtöbb látogatót vonzza majd: a kávéház, a könyvtár és a kert.


Nézze meg képeinket!

Az új intézet szenzációja egyértelműen a könyvtárhoz kapcsolódó kert (melynek állítólag saját mikroklímája van az alatta elhelyezkedő fűtött garázsnak és a körülzártságnak köszönhetően). Itt nyugágyon lehet olvasgatni a könyveket virágok, lepkék és két fügefacsemete társaságában. A könyvtár amúgy tizenegyezer darabos gyűjteményt tartalmaz, jobbára persze német szerzők műveit lehet megtalálni könyv, filmes, zenei és multimédiás adathordozó formájában. Van továbbá négy gép ingyen internettel, és az adatbázisból a teljes német sajtó archívuma lekérdezhető.

A leláncolt Spiegel esete

Az intézettel együtt az Eckermann kávéház is költözött (a névadó Johann Peter Eckermann Goethe jobbkeze volt, és amellett, hogy Herr Eckermann maga is költőként tevékenykedett és a Faust 2. megírására bíztatta a mestert, frizurája is hasonlított Goethééhez). A kávézó neve és személyzete a régi, valamint továbbra is lehet újságokat olvasni (reggel nyolctól egészen éjjel egyig). Az Andrássy úti kávézóhoz képest annyi a különbség, hogy a könyvtárhoz hasonlóan az Eckermannak is saját belső udvarra néző kertje van. Innen fogják kivetíteni a németországi foci-vb meccseit a szomszédos épületek falára.

A sok remek hír között csak egyetlen egy szomoríthatja el a német nyelv rajongóit: a Spiegelt az Eckermannban nem lehet többé olvasni: "Nem lehet úgy leláncolni a Spiegelt, hogy ne tűnjön el" - tudtuk meg az intézkedés okát a könyvtár igazgatónőjétől. A legkedveltebb német hetilapot tehát tilos bevinni a kávézóba, a hírlapolvasó részen azonban kézbevehető.

Világos emeletek

A felső szintekre fémből készült csigalépcső vezet, a nagy üvegfelületeknek köszönhetően a terek világosak és tágasak, az irodákba, tantermekbe és a konferenciatermekbe délután a Nap is besüt. Igazán kellemes az új enteriőr.

Az első emeleten egy száz fő befogadására alkalmas rendezvényterem és különféle irodák helyezkednek el, a falakra hamarosan kortárs magyar festők alkotásai kerülnek. A második emeleten folyik a nyelvoktatás, a harmadikon nyelvtanári továbbképzések és kulturális programok lesznek. Az épület alatt található a mikroklímáért felelős mélygarázs, melynek befogadóképessége 53 autónyi.

Kulturfrühling és a foci

A Goethe Intézet feltett szándéka, hogy szervesen integrálódik a Ferencvárosba, és programjait az utcára is kiviszi, melyre úgy vélik, a Ráday utca épp megfelelő. Egész tavaszon át tart a Kulturfrühling nevű eseménysorozat, és a közelgő vb-re fókuszálva is terveznek programokat: beszélgetéseket szerveznek és filmeket vetítenek a fociról (melynek egyik része legendás játékstílusunkról a "Calcio Danubiano" elnevezést kapta és a sajtóanyag szerint "érzelgésmentesen kíván betekinteni dicsőséges múltidőnkbe"). A focin kívül berlini írók felolvasóestje, Brecht évforduló és migrációs filmfesztivál szerepel a kulturális események listáján.