Van Gogh-festményt találtak a Van Gogh-festmény alatt

2008.07.31. 12:55
Vincent Van Gogh 1887-es, Fűfolt című festménye alatt egy portréképet találtak, ami kétnapos röntgenezés után meglepő részletgazdagsággal rajzolódott ki.

Egy speciális röntgenvizsgálat segítségével megtalálták Vincent Van Gogh egyik eddig ismeretlen festményét a Fűfolt című képe alatt. A Fűfoltot Van Gogh egy beazonosítatlan parasztasszony portréjára festette rá. Most egy olyan technológia segítségével fedezték fel belga és holland kutatók, amit eddig még festményeken sosem alkalmaztak.

Nézze meg!

Egy korábbi röntgenfelvétel már kimutatta a női fej körvonalait a festmény alatt, de a speciális röntgenvizsgálattal (szinkrotronsugárzás-indukciós röntgenes fluorenszcencia-spektroszkópia) megdöbbentően éles, részletes rajzot kaptak az átfestett arcról, sőt még az eredeti színek is kivehetőek – írja a Guardian.

A festményt napon keresztül vizsgálta a Joris Dik által vezetett kutatócsoport, hogy minél részletesebb képet kapjanak a fű alatt rejlő parasztasszonyról. A portré feltételezhetően része Van Gogh 1884-’85-ös portrésorozatának, amiket a Nuenen nevű holland városban készített.

Van Gogh gyakran festett rá alkotásaira, egyes szakértők szerint a korai szakaszában készült képeinek egyharmada alatt lapul valami más. A Fűfoltot 1887-ben fejezte be Van Gogh Párizsban, jelenleg a holland Kröller-Müller galéria tulajdona.