Meghalt Michael Goldberg festő

2008.01.04. 13:58
A New York-i absztrakt expresszionista festő nyolcvanhárom éves korában hunyt el szívrohamban.

Michael Goldberget manhattani stúdiójában, festés közben érte a szívroham – tájékoztatta a The New York Timest felesége, Lynn Umlauf, aki szintén művész.

A festőművészt fiatal korában főleg az absztrakt expresszionista irányzat nagyjai inspirálták, mint Kline, Still vagy de Kooning. Munkájára az általa imádott jazz zene improvizációs stílusa is jellemző volt.

Goldberget az absztrakt expresszionisták második generációjába sorolták. Egy 2001-es interjúban azt vallotta az irányzatról, hogy „még mindig ez korunk legfőbb vizuális kihívása, de már egyre nehezebb olyan képeket alkotni, amik absztrakt jellegük ellenére hihetőek is.”

Goldberg 1924 december 24-én született Bronxban, és 1940-ben kezdett festészetet tanulni Hans Hoffman iskolájában. 18 éves korában megszakította tanulmányait, mert önkéntesként vállalt szolgálatot az amerikai hadseregben a második világháborúban. Alhadnagyi rangig jutott, Észak-Afrikában és Burmában harcolt egy kommandós egységben.

A háború után tovább tanult festeni, majd ezután beköltözött abba a stúdióba (Rothko’s Bowery loft), ahol haláláig dolgozott. Először 1951-ben láthatta művét a közönség egy avant garde bemutatón, és első önálló kiállítását a Tibor de Nagy galériában rendezték 1953-ban. Feleségével együtt egy New York-i vizuális művészeteket oktató iskolában tanított 1980-tól kezdve.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport