Gombássz, ne háborúzz!

2002.10.02. 13:29
Gombászásra szólítja fel az amerikai Védelmi Minisztert a finn filmrendező, Kaurismaki. Bojkott a New York-i filmfesztiválról kényszerűségből távolmaradó iráni filmrendezőért.
Nem jelent meg a New Yorki filmfesztiválon a többszörös Cannes-i díjazott finn rendező, Aki Kaurismaki, így vállalva szolidaritást az amerikai vízum hiányában távolmaradó iráni filmrendezővel, Kiarostamival. Mint ismeretes az iráni rendező meghívást kapott a fesztiválra, de a közel-keleti országok állampolgárai számára előírt szigorú és hosszadalmas vizsgálatok miatt végül nem kapott beutazási engedélyt az Egyesült Államokba.

Aki Kaurismaki
A finn rendező, aki hajdanán vígjátékával, a Leningrád cowboys menni Amerikával szerzett népszerűséget, a Múlt nélküli ember című filmjének vetítésétől maradt távol. Mint mondta, képtelen volt felszállni Helsinkiben a repülőre azután, hogy meghallotta, rendezőtársa sem vehet majd részt alkotása, a Ten vetítésén.

Kaurismaki e-mailben fejtette ki távolmaradása okát, amelyet a film bemutatója után a fesztivál programigazgatója, Richard Pena olvasott fel a közönségnek: "Ha az Egyesült Államok jelenlegi kormánya nem akarja, hogy egy iráni belépjen az országukba, valószínűleg még kevésbé szeretne látni egy finnt, hiszen nekünk még olajunk sincsen." - írta Kaurismaki.

Pena szavai szerint őt is megrázta, hogy Kiarostami nem kapott vízumot a párizsi amerikai követségtől, de mint mondta, az irániakra vonatkozó szabályok folyamatosan változnak, és a jelenlegi politikai hangulatban különösen nehéz az ügyintézés.

"A szükséges vizsgálatok néha hat-nyolc hétig is elhúzódnak, de előfordul, hogy a háttérellenőrzések befejezésére hónapokat kell várni." - mondta. "Azonban Kiarostami a világ egyik legjobb filmrendezője, aki ráadásul hét alkalommal járt az Egyesült Államokban az utolsó tíz évben." - tette hozzá a fesztivál vezetője.

A finn rendező versenyprogramban induló filmje, a gunyoros hangvételű Múlt nélküli ember a sajnálatos előjáték ellenére hangos sikert aratott. A Cannes-i zsűri nagydíjával és a legjobb színésznőnek járó díjjal kitüntetett alkotás várhatóan elismerésben részesül New Yorkban is.

Kaurismaki a következő szavakkal zárta levelét: "Végezetül szeretném meghívni a jelenlegi Védelmi Minisztert Finnországba. Sétálhatnánk az erdőben, esetleg gombászhatnánk. Az biztosan lehűtené őt egy kicsit."