Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gombássz, ne háborúzz!

2002.10.02. 13:29
Gombászásra szólítja fel az amerikai Védelmi Minisztert a finn filmrendező, Kaurismaki. Bojkott a New York-i filmfesztiválról kényszerűségből távolmaradó iráni filmrendezőért.
Nem jelent meg a New Yorki filmfesztiválon a többszörös Cannes-i díjazott finn rendező, Aki Kaurismaki, így vállalva szolidaritást az amerikai vízum hiányában távolmaradó iráni filmrendezővel, Kiarostamival. Mint ismeretes az iráni rendező meghívást kapott a fesztiválra, de a közel-keleti országok állampolgárai számára előírt szigorú és hosszadalmas vizsgálatok miatt végül nem kapott beutazási engedélyt az Egyesült Államokba.

Aki Kaurismaki
A finn rendező, aki hajdanán vígjátékával, a Leningrád cowboys menni Amerikával szerzett népszerűséget, a Múlt nélküli ember című filmjének vetítésétől maradt távol. Mint mondta, képtelen volt felszállni Helsinkiben a repülőre azután, hogy meghallotta, rendezőtársa sem vehet majd részt alkotása, a Ten vetítésén.

Kaurismaki e-mailben fejtette ki távolmaradása okát, amelyet a film bemutatója után a fesztivál programigazgatója, Richard Pena olvasott fel a közönségnek: "Ha az Egyesült Államok jelenlegi kormánya nem akarja, hogy egy iráni belépjen az országukba, valószínűleg még kevésbé szeretne látni egy finnt, hiszen nekünk még olajunk sincsen." - írta Kaurismaki.

Pena szavai szerint őt is megrázta, hogy Kiarostami nem kapott vízumot a párizsi amerikai követségtől, de mint mondta, az irániakra vonatkozó szabályok folyamatosan változnak, és a jelenlegi politikai hangulatban különösen nehéz az ügyintézés.

"A szükséges vizsgálatok néha hat-nyolc hétig is elhúzódnak, de előfordul, hogy a háttérellenőrzések befejezésére hónapokat kell várni." - mondta. "Azonban Kiarostami a világ egyik legjobb filmrendezője, aki ráadásul hét alkalommal járt az Egyesült Államokban az utolsó tíz évben." - tette hozzá a fesztivál vezetője.

A finn rendező versenyprogramban induló filmje, a gunyoros hangvételű Múlt nélküli ember a sajnálatos előjáték ellenére hangos sikert aratott. A Cannes-i zsűri nagydíjával és a legjobb színésznőnek járó díjjal kitüntetett alkotás várhatóan elismerésben részesül New Yorkban is.

Kaurismaki a következő szavakkal zárta levelét: "Végezetül szeretném meghívni a jelenlegi Védelmi Minisztert Finnországba. Sétálhatnánk az erdőben, esetleg gombászhatnánk. Az biztosan lehűtené őt egy kicsit."