Piroska
3 °C
3 °C

Görgey 'hatalmi komédiája' Londonban

2002.07.11. 14:18
A brit fővárosban zajló magyar kulturális hét keretében szerda este Dél-London neves művészeti központjában, a Blackheath Hallsban az író-miniszter jelenlétében mutatták be Görgey Gábor Komámasszony hol a stukker című drámáját.
A pályakezdő színészekből álló társulat az angol kulturális élet meghívott képviselői előtt felolvasó színház formájában nagy sikerrel mutatta be Görgey Gábor 1966-ban írt, de ma is legalább annyira aktuális színdarabját, amelyet a szerző az előadás előtti beszélgetés során a hatalom komédiájaként jellemzett.

Görgey Gábor Komámasszony hol a stukker című darabját korábban hasonló sikerrel mutatták be Ausztriában, Németországban, Romániában és Szlovákiában, legutóbb pedig az Egyesült Államokban.

'Magyarország a fókuszban' - magyar programsorozat Londonban
Múlt hét péntektől Magyarország a kiemelt vendége a Londonban megrendezett egyhetes Greenwich- és Dockland-fesztiváloknak. A legnagyobb nyári nemzetközi kulturális események "Hungary in Focus" (Magyarország a fókuszban) című programsorozata péntek este az Amadinda együttes előadásával kezdődött, később pedig további zenei rendezvények illetve filmvetítések várták a látogatókat. A zenei műsorokat a Nagy-Britanniában rendkívül népszerű Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes a magyar népzene és az ősi zenei kultúra hagyományainak bemutatásával zárta.

A filmblokk keretében műsorra tűzték Mészáros Mártának Bartók A csodálatos mandarinja alapján készített táncfilmjét, amely tavaly már nagy sikert aratott Londonban, továbbá a fiatal magyar rendező, Mészáros Péter Eső után című - az idei Cannes-i filmfesztiválon díjat nyert- filmjét.

Az egyhetes magyar kulturális bemutatkozás irodalmi részének központi vendége Görgey Gábor, aki kinttartózkodását felhasználja néhány hivatalos találkozóra: megbeszélést folytat a brit kulturális minisztériumban, látogatást tesz a British Councilnál, és felkeresi Mark Byfordot, a BBC Világszolgálat igazgatóját.

A kulturális miniszter tavaly novemberben még íróként kapott meghívást a mostani magyar kulturális napokra. Londoni látogatását immár felhasználja arra is, hogy miniszterként hivatalos tárgyalásokat folytasson a brit kulturális élet vezető képviselőivel.

A szerda esti beszélgetés keretében az író az angol vendégek előtt megfogalmazta miniszteri ars poeticáját is, hangsúlyozva, hogy olyan megértő és toleráns kultúrára van szükség, amelynek minden ágazata szabadon, beavatkozás nélkül működhet Magyarországon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!