Megnyílt a Karel Gott-múzeum

2006.06.30. 14:51
Megnyitotta kapuit pénteken délben a Karel Gott múzeum, a Gottland a Prágától alig néhány kilométerre fekvő Jevanyban. A múzeumot abban az emeletes, medendcés villában rendezték be, amelyben a cseh "aranycsalogány" lakott a hetvenes és a nyolcvanas években.

Az ünnepi megnyitón Karel Gott, a pilseni születésű, idén 67 éves népszerű cseh énekes tenyérlenyomatot készített agyagba, amelyet később szuvenírként árusítani fognak.

Gott for president


Gott Budapesten, galéria!

A múzeum ötlete néhány éve született meg, amikor Jan Motovsky vállalkozó 15 millió koronáért (140 millió forint) megvette a mestertől a villát, amiben Gottal együtt alakították ki a múzeumot.

Motovsky újabb 15-20 millió koronát fektetett be a villa és a hozzá tartozó tágas park teljes rekonstrukciójába, Gott pedig számos személyes tárgyát, egykori lakberendezését, ruháit és különféle holmiját bocsátotta a múzeum rendelkezésére. "A villában szinte minden eredeti" - mondta Gott a megnyitón.

A villa bejáratánál az énekes viaszfigurája fogadja a látogatókat. Bent pedig az egykori berendezésen kívül egyebek között megtekinthető a 31 "Aranycsalogány-díj" is - amelyeket a hatvanas évek óta nyert el a cseh közönség szavazatai alapján -, valamint a mester egykori gramofonjai, magnetofonjai, különféle rádiói, mikrofonjai és öltözetei is. Köztudott, hogy Gott nagyszerű amatőr festő, így nem meglepő, hogy számos festmény is helyet kap a villában.

A ház egykori nagy fedett fürdőmedencéjét átalakították: ott kapott helyet az a kiállítás, amely Karel Gott karrierjének alakulását mutatja be, melynek egyik legfigyelemre méltóbb állomása az volt, hogy az énekest 2003 januárjában a művészek egy csoportja a cseh államfői tisztségre javasolta.

Kicsit csúszott a megnyitó


A sokoldalú művész egyik festményével

A házhoz tartozó garázsban emléktárgy-boltot rendeznek be, ahol Gott arcképével díszített trikók, poharak és természetesen "Kelet Sinatrájának" közkedvelt dalai kaphatóak majd. Jan Motovsky szerint a Gottland - mely naponta 10 és 18 óra között van nyitva - számos zenei, kulturális és társasági eseménynek is rendszeresen helyt ad majd.

A múzeum egyik tervezője, Jaroslav Pizinger, a neves cseh építész korábban még úgy vélte, hogy a Gottland már májusban kinyithat. Mint akkor mondta, "a múzeumot legkésőbb Gott júliusi 67. születésnapjára megnyitjuk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a múzeumot ajándékként adjuk a mesternek abból az alkalomból, hogy immár harmadízben apa lesz". Gottnak, aki sohasem házasodott meg, már van két felnőtt leánya - Dominika és Lucia - két különböző, volt barátnőjétől. Harmadik gyermeke, Charlotte Ella 29 éves barátnőjétől, Ivana Macháckovától született május 14-én.

Gottlandben az eredetileg tervek szerint nyílt volna egy vendéglő is. "Gott nagyon szívesen és nagyon jól szakácskodik, ezért olyan vendéglőt terveztünk, amelyben a receptjei alapján főztek volna. Ez azonban nagy területet igényelt volna a kertből, ezért lemondtunk róla" - fejtette ki Motovsky. A prágai média azonban úgy tudja, hogy a vendéglő terve nem esett teljesen kútba, mert a múzeum közelében már találtak egy helyet, ahol állítólag megnyílhatna. Jevany község nagy látogatottságot remél, s a villától nem messze már elkészült egy parkoló is, ahol nyolc autóbusz, s néhány tucat személygépkocsi állhat egyszerre.

A cseh énekes legutóbb 2005 októberében lépett fel nálunk egy újbudai sörfesztivál díszvendégeként. Olvassa el élménybeszámolónkat >>