Hamarabb kiadták Günter Grass beismerő könyvét

2006.08.17. 11:56
Günter Grass kiadója úgy döntött, hogy a szeptember elsejére tervezett megjelenés helyett azonnal piacra dobja az író A hagyma hámozása című önéletrajzi könyvét. A könyv, amelyben Grass bevallja Waffen SS-es múltját magyarul várhatóan jövőre az Európa Kiadónál jelenik meg.

"A könyvnek eredetileg szeptember elsején kellett volna megjelennie, de akkora az érdeklődés, hogy hülye lenne az a kiadó, amelyik nem használná ki a kínálkozó alkalmat" - nyilatkozta a Magyar Hírlap berlini tudósítójnak kérdésére a Tagesspiegel irodalmi rovatának egyik munkatársa.

"Aki akar, ítélkezzen felettem"

A német nagyvárosok könyvesboltjait ostromolják a vevők, úgy viszik az egyes vélemények szerint zseniálisan "reklámozott" művet, mint a cukrot. A német napi- és hetilap napok óta első oldalas írásokban foglalkoznak Günter Grass vallomásával, hogy önként csatlakozott a Waffen SS-hez.


A könyv német címlapja

Az ARD csütörtök este sugározza az első exkluzív Grass-interjút, ami már a botrány kirobbanása után készült. Az adás ajánlójából kiderül, hogy az irodalmi Nobel-díjas szerző nem hibáztatja magát, amiért csak most, hatvanegy évvel a történtek után számolt be a nyilvánosságnak arról, miként gondolkodott tizenhét esztendős korában - írja a Magyar Hírlap.

"A hagyma hámozása (Beim Häuten der Zwiebel) önmagáért beszél, aki akar, ítélkezzen felettem, aki nem akar, ne tegye. Én mindenesetre három éven át dolgoztam rajta, és igyekeztem megértetni, mit és miért tettem" - mondta Grass az interjúban.

A Nobel-díjas író önéletrajzi naplóját várhatóan az Európa Könyvkiadó adja majd ki, hiszen Grass "házi szerzőnek" számít náluk, két évtizede ők adják ki magyarul a német szerző műveit. Barna Imre, a kiadó igazgatója közölte, kiadási szándékukat már jelezték a német író kiadójánál. "Bízom abban, hogy jövőre kiadjuk" - mondta a kiadó vezetője.

Úgyis lebukott volna

A múlttal való szembenézést hirdető, ám Waffen SS-es múltját hat évtizedig be nem valló Günter Grass titka a közeljövőben mindenképpen napvilágra került volna.

A Kölner Stadt-Anzeiger értesülése szerint a hajdani Német Demokratikus Köztársaság állambiztonsági minisztériumának több mint 800 ezer aktából álló archívumát, amelyben nyoma van Günter Grass Waffen SS-tagságának, legkésőbb jövő márciusig teljesen feldolgozza az öt éve ezzel foglalkozó 11 fős csoport. Az NDK állambiztonsági minisztériuma igyekezett a nemzetiszocialista időszakban keletkezett minden dokumentumot beszerezni, hogy azt nyomásgyakorlásra vagy operatív célokra használja fel.


Grass nyilvántartó lapja

Peter Gerhardt, a német és külföldi németországi hadifoglyokat nyilvántartó Deutsche Dienststelle igazgatóhelyettese szerdán megmutatta (ld. képünket) a Günter Grassról amerikai hadifogságba esésekor kiállított nyilvántartó lapot Berlinben. A dokumentumon olvasható, hogy Grass az SS 10., Frundberg hadosztályának katonája volt közlegényi rangban.

Rushdie és Mommsen védi Grasst

Salman Rushdie kissé mesterkéltnek érzi a Günter Grass német író Waffen SS-es múltjával kapcsolatos felháborodást. A Sátáni versek című művéért Iránban halálra ítélt, indiai származású brit író azt mondta, hogy őt is rendkívüli módon sokkolta Nobel-díjas kollégájának "csalódást keltő" vallomása, de szerinte semmi sem utal arra, hogy Grassnak bármi köze lett volna háborús bűnökhöz.

Rushdie hibának nevezte Grass tagságát a Waffen SS-ben, de azt mondta, hogy talán megbocsátható fiatal korára tekintettel. Rushdie a világirodalom óriásának nevezte Grasst, aki soha nem csinált titkot abból, hogy náci környezetből származott. 1944-es múltjával kapcsolatos hosszú hallgatása szerinte nem képmutatás volt, hanem egy "most jóvátett részleges titkolódzás".


Salman Rushdie

A Nobel-díjas írót szerdán védelmébe vette továbbá Hans Mommsen német történész is, aki abszurdnak nevezte, hogy Grass bírálói azt vetik az író szemére: túl későn állt elő a beismeréssel. Mommsen szerint a Grass nyakába zúdított kritika sok esetben "szenteskedő", mert a bírálatnak valójában a német nyilvánosságot kellene érintenie.

"A nemzet hiányzó készsége arra, hogy beismerje a saját részességét a nemzetiszocializmus bűntetteiben, s igyekezete, hogy azt a szűkebben vett náci tettesekre vetítse ki, szolgál elsődleges magyarázatként arra, hogy - mindenekelőtt a háború utolsó éveiben behívott korosztályok tagjai - elhallgatták tagságukat a Waffen-SS-ben, az NSDAP-ben (a német nemzetiszocialista pártban) vagy részvételüket a rendszert működtető gépezetben, elkerülendő a nyilvános meghurcolást" - közölte a nagy tekintélynek örvendő történész.