Erzsébet
1 °C
4 °C

Kiállítás Greenaway festményeiből

2002.05.16. 11:34
A világ egyik legjelentősebb kortárs avantgárd filmrendezője, a brit Peter Greenaway festményeiből és grafikáiból nyílik tárlat június első felében a budapesti MEO - Kortárs Művészeti Gyűjteményben.
A retrospektív kiállításon olyan, többnyire nonfiguratív műalkotások láthatók, amelyeket az 1942-ben, a walesi Newportban született és festészetet tanult Peter Greenaway 1963 és 2001 között készített.

Peter Greenaway
A jelenleg Amszterdamban élő művész nevét az utóbbi évtizedekben - Magyarországon is - olyan nagysikerű filmek tették ismertté, mint A rajzoló szerződése; A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője; Számokba fojtva és a Prospero könyvei.

Peter Greenaway - aki a legtöbb mai mozifilmet üresnek és érzelgősnek tartja, a hollywoody főáramhoz tartozó filmekről pedig megvetéssel beszél - meggyőződéssel vallja: mielőtt bárki filmet készítene, több éves festészeti stúdiumot kellene végeznie a festészetben évszázadok alatt felhalmozott tudás kiaknázása érdekében.

Greenaway a filmjeiben sok képi utalást tesz nagy festők műveire, illetve festményein gyakran fedezhető fel ismert filmjeihez kötődő közvetlen kapcsolat. Azt vallja, hogy a képzőművészet, a festészet előbbre való a filmnél. Felfogása szerint a film minden kockájának egy-egy festménynek kell lennie, ezért filmötleteit először vásznon dolgozza ki.

Film- vagy operarendezés közben szinte mindig "vizuális kommentárokat és alternatívákat" készít - olvasható a MEO sajtóanyagában, amely a két hónapon át megtekinthető tárlathoz készült.

Peter Greenaway jelenleg egy három filmből álló sorozaton dolgozik. A magyarországi forgatási helyszíneken is készülő Tulse Luper bőröndjei című film a XX. századot, mint az urán századát mutatja be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?