Utazzon Grönlandra még ma!

2006.11.14. 15:51
A norvég Verdensteatret társulat tagjai különböző művészeti ágak képviselői, akiknek célja, hogy e területeket a legmélyebb szinten olvasszák egybe munkájuk során. Az eredmény nehezen definiálható önálló művészeti ágként, amelynek következménye, hogy előadásaik múzeumokban, galériákban, kortárs zenei fesztiválokon, színházakban is helyet kapnak világszerte. A világszerte nagy sikert arató Koncert Grönlandért egy meditatív, elgondolkodtató virtuális utazás az északi földrészre.

A Koncert Grönlandért egy audio-vizuális kompozíció, melyben rozsdás szerkezetek új technológiával találkoznak egy "videó-árnyék színház" díszleteként. Az előadás alapjául a társulat grönlandi és más Észak-atlanti szigeteken tett utazásai szolgáltak. Benyomásaikat egy kompozícióban egyesítették, melyben a hang, a videó, az installáció, a szöveg és a színházi előadásmód elemeit is felhasználták.

A Grönlandon hallott történeteket, élményeket és tárgyakat intuitív módon építették be az előadásba, több szinten reflektálva az élményekre. A helyszínen felvett hangok és képek megjelenítése leginkább az utazások azon hatását tükrözi, mely az utazók tudatának mélyebb rétegeiben ülepedett le. Ugyanakkor egy másik szinten mi is egy utazás részesei lehetünk hang-festményekkel, nyelvi és vizuális hatásokkal körülvéve.

Maga az installáció egy kiállítóteremben önállóan is funkcionáló egység, transzformációs eszköz, polifónikus hangszer, történet-mesélő zenekar, sokrétűen életre kelthető gép, melynek használata során képek, hangok, terek, mozgások, nyelvek és történetek születnek.

2006. októberében a Verdensteatret a Koncert Grönlandért megkapta a kortárs művészetek kiemelkedő alkotóinak évente kiosztott, nagyon rangos New York-i Bessie Award-ot az "Előadás, installáció és új média" kategóriában. A díjjal a Verdensteatret olyan alkotók köréhez csatlakozott, mint John Cage, Meredith Monk vagy Robert Wilson.

Alkotók: Asle Nilsen, Lisbeth J. Bodd, Hĺkon Lindbäck, Piotr Pajchel, Petter Steen, Ali Djabbary, Per Flink Basse, Corinne Campos, Řyvind B. Lyse, Lars Řyno, Morten Pettersen, Bergmund Skaaslien, Trond Lossius, Erik Balke.

2006. november 14-15. (K-Sze) 20h; Jegyár: 1500 Ft, diákjegy: 1100Ft.