Spiri atya kalandjai

2003.03.14. 16:15
Malota László álgyalázatos regénye, apácaszexszel, Adolffal és Igorral csalogatja a vásárlókat.
Úgy képzelem, hogy A gyalázatosak szentélye című könyvet főként felháborodott katolikusok fogják megvásárolni és kis részben pár szétcsúszott darkos, akiket megtévesztett a borító.

Malota László több ízben úgy nyilatkozott, hogy a papi szemináriumban szerzett élményeit igyekezett lejegyezni, ez tulajdonképpen az ő szerkesztett élete. Ez kiváló ok egy kis verejtéktermelésre, itten tuti információkhoz fogunk jutni. Azután egy kis tiszta száraz önsajnálat következik, mert a könyv nem túl jó.

borítóMalota regényének főhőse egy rokonszenves fiatalember, Marcus, aki ki van szolgáltatva egy csomó aljas embernek és egyéb sorscsapások érik.

Az olvasó azután egyre inkább azt érzi, hogy valójában egy ellenszenves és agresszív fazonról szól, aki egy pillanatig sem akar pap lenni, mert egyáltalán nem rendelkezik akarattal, annyira egy romantikus egysejtű.

Stílusát tekintve az író tulajdonképpen Uhrin Benedek távoli lelki rokona, bár egy esetben (vörös rózsamintás fehér törölköző) visszatér annak, hangsúlyozására, hogy erre tulajdonképpen pontosan emlékszik. Ennyi (a törölköző) köthető Malota Lászlóhoz, mert amúgy az egész történetet valaki keményen átsatírozta filccel.

A hitelesség elég egyértelműen feláldozódik a hatásvadászat oltárán. Hadd idézzem kedvenc részemet:

"- Adolf! Igor! - kiáltotta Roberto."

Az Adolf és az Igor a főstrici Roberto gorillái, akik a papnövendéket és egy sajnálatos félreértés miatt prostituálódott barátnőjét üldözik. Mindez nem sokkal azután következik be, hogy hősünk Marcus egy életerős apácával tol, egy (izé, halott) apáca koporsóján.

Hű, de botrányos, motyogja a hangalámondás. Egyébként meg a papok között sok a meleg - na, ne! Állítólag a cölibátus is baromság. Ezzel a vallásossággal mindig problémák vannak.

A gyalázatosak szentélye botránykönyv, de lehetne botrányabb is. Az üzekedő kispapokba botlás például kimaradt, ahogyan a pedofil vonal is. Helyükre viszont bejöttek a hazánkban továbbra is népszerű anyagi természetű visszaélések: a borítékolt léért félregyóntatás. Jaj, de ideges vagyok.

Malota László elmondása szerint nem az egyház megsemmisítését tűzte ki célul fordulatos regényével, hanem kispaptársainak szánta azt. Az így kijelölt célközönség biztosan élvezi majd a sztorit - hiszen még maga Gyulay Endre megyéspüspök is felszólalt ellene. Az ateistákat óvnám a műtől, mert olvashatatlanul unalmasnak találnák, a szélsőséges ateistáknak viszont ajánlom, mert néhol egészen nevetséges.

Az Index "Olvasson Hiába" kuratóriumának szakvéleménye szerint, aki nem akar pap lenni, az ne legyen, inkább írjon kétes értékű bestsellert.

Malota László: A gyalázatosak szentélye
Konkrét Könyvek, 2002
1980,- Ft