Élve temetik Halász Pétert

2006.02.02. 12:56
Morbid ötlet vagy az emberi kíváncsiság áll Halász Péter művészi akciója mögött? A világhírű, halálos beteg színész-rendező hamarosan végleg elutazik Amerikába, de előtte még elbúcsúzhatnak tőle barátai.
"Egyáltalán nem morbid ötlet Halász Péter ravatala. Inkább szép, tisztességes végbúcsú" - mondta a kultikus színházi figura performanszát szervező Novák Erik. Mi mégis félszegen érdeklődtünk, mivel a színházi ember hétfőre tervezett előadása a megszokottnál szorosabb kapcsolatot ápol a valósággal.

A lakásszínházával világhírűvé lett, New Yorkban kultikus figuraként számon tartott Halász ugyanis halálos beteg, orvosai szerint már csak rövid ideje van hátra. A színész-rendező látni szeretné, ahogy búcsút vesznek tőle ismerősei, és a Műcsarnokban még életében, jövő hétfőn megszervezi ravatalát.

Megkerestük Halász Pétert, hogy megtudakoljuk, fricskának szánja-e az előadást, a kíváncsiság hajtja, vagy művészeti akcióként fogja fel azt. Bizonytalanul feltett kérdésünkre Halász azonban nem akart válaszolni, mint elmondta: "mindent majd ott, a Műcsarnokban."

Üvegkoporsó

Legutóbbi filmjének, a filmszemlén vetített Herminamezőnek egyik operatőre, Novák Erik adott magyarázatot végül: "Az ő ötlete volt az egész. Megkért, hogy szervezzem meg neki a ravatalát. Nem vallási jellegű esemény lesz. Mindenki odamehet Péterhez, aki az alkalomra felállított üvegkoporsóban fekszik, és búcsút vehet tőle."

A májrákban szenvedő művész jövő héten elutazik Amerikába, és onnan tervei szerint már nem jön vissza, ismertük meg a megrázó terv részleteit. A színész-rendező azt szeretné, ha barátai, ismerősei elbúcsúzhatnának tőle.

Film is készül

Kérdésünkre, hogy mindez valamifajta előadás keretében zajlik-e, Novák annyit mondott: "Nincs megírva semmi. Péter nem válaszol, csak fekszik és hallgat."

Az eredeti ötlet a napokban bővült. Az eseményt filmre is veszik, hogy később egy Halász Péter életéről forgatott film befejező jelenete lehessen. A dokumentumfilmet már el is kezdték forgatni, mondta Novák.