Digitális adatbázissal harcolnak a festményhamisítók ellen

2005.12.22. 08:14
A műtárgykereskedők és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának digitális adatbázisával nemcsak a galériások, a vásárlók is leleplezhetik a hamis festményeket. A galériások szerint a hamisítók toplistáján Rippl-Rónai József vezet, őt követi Gulácsy Lajos, Vaszary János, Csók István, Kádár Béla és Scheiber Hugó.

Az elmúlt idők legnagyobb hamisítási botránya az volt, hogy a Belvedere Galéria nemrég kiadott árverési katalógusában a Ferenczy Károly szignójával ellátott Cigánylány című kép 3 millió 800 ezer forintos kikiáltási áron szerepelt. Kiderült, a mű néhány hónappal előbb már árverési tétele volt egy másik budapesti galéria aukciójának, ott Áldor János László festményeként. De az is emlékezetes, hogy 90 millió forintért a Nagyházi Galériában kelt el december elején a Teniszező társaság című Csontváry-kép, amelyet annak idején valaki a jóval nagyobb haszon reményében szignáltatta Gulácsyvá.

Egy jó nagyító

"A legújabb, hogy legyártatják a művészettörténész szakértők bélyegzőit" - nyilatkozta a hamisításokkal kapcsolatban Népszabadságnak Nagyházi Csaba, a Nagyházi Galéria vezetője, a műtárgykereskedők szövetségének elnöke. Mint mondta, a leggyakoribb módszerek egyike, hogy újraszignálják a művet.

A hamisításnak erre a módjára elég könnyű rájönni, csak egy jó nagyító vagy infralámpa kell hozzá. Főleg régebbi képnél látványos a dolog, amelyiken az eredeti festékréteg már betöredezett, az újonnan felvitt réteg pedig kitölti a repedéseket is. Ilyenkor mondják: leugrik a képről a szignó.

A hazai galériások szerint az utóbbi fél évben látványosan megerősödött a festményhamisító iparág. Népszerű a képek hivatalos papírjait és a hagyatéki leltárt hamisítani, de gyakran előfordul, hogy a műtárgy eredetiségét tanúsító dokumentumon kicserélik a mű fotóját, címét és a szakértő véleményét. A galériások eljutottak arra a pontra, hogy tenniük kell valamit az ügyben, amikor kiderült, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában lopott műtárgyak digitális adatbázisán dolgoznak.

Jobbra fa, balra apáca

"Régi tervem egy információs iroda, ahol rendőrség, vámhatóság, műkereskedők és szakértők egyaránt kaphatnának és adhatnának adatokat lopott és hamis műtárgyakról. Mindez egy digitalizált adatbázis formájában működne, amelynek a szoftverét az Interpoltól kaptuk, most fordítjuk és adaptáljuk" - nyilatkozta a napilapnak Hajdú Éva, az NKÖM illegális műkereskedelem ellen kinevezett miniszteri biztosa.

Mint mondta, márciustól angol és magyar nyelven is elérhető lesz a rendszer, amelyet mindenki egyszerűen használhat majd, nem kell feltétlenül ismernie a mű címét, hogy rákereshessen. "Ha, mondjuk, rendőr bukkan gyanús festményre egy autó csomagtartójában, amin jobbra fa van, balra apáca, középen meg kis Jézus, elég, ha ezeket a kulcsmotívumokat, vagy akár a festmény uralkodó színeit betáplálja a kereséshez". Ez a nemzetközi rendszerekkel összekapcsolt adatbázis fog gyarapodni azáltal, ha nemcsak a lopott, hanem a Magyarországon fellelhető hamis festményeket tartalmazza majd.