140 millió egy kortárs magyar festményért

2005.12.13. 13:28
Magyar kortárs művészeti alkotásért még soha nem fizettek ekkora összeget. A különleges festmény alkotója, Hantai Simon Franciaországot képviselte az 1982-es Velencei Biennálén.
Hantai Simon Párizsban élő magyar képzőművész festménye 140 millió forintnak megfelelő összegért kelt el hétfőn este a Christie,s árverési ház párizsi aukcióján.

A magyar vonatkozású aukciós rekord a Háború utáni és kortárs művészet című árverésen született, ahol Hantai Simon Mariale M.A.4 Red című 1960-ban készült festményét egy párizsi magángyűjtemény részeként árverezték. A kép 80-120 ezer eurós becsült összegét messze túlszárnyalva az alkotás 490 ezer eurónál került kalapács alá, de a végösszeg az árverési illetékkel együtt 560 ezer euróra rúg. Magyar kortárs művészeti alkotásért még soha nem fizettek ekkora összeget.

Valójában francia

A Hantai-szakértőnek számító Berecz Ágnes művészettörténész elmondta: A 83 éves Hantai Simon 1948 óta él Párizsban, ahol eleinte André Breton szürrealista csoportjához tartozott, majd az ötvenes évek közepétől absztrakt kalligrafikus képeken dolgozott. A hatvanas években találta ki saját festői, úgynevezett pliage-technikáját, amelynek lényege a vászon gyűrése.

Ez leginkább a textilfestő batikoláshoz hasonlítható. Hantai képviselte 1982-ben Franciaországot a Velencei Biennálén. Ezt követően a magyar festő teljesen kivonult a művészeti életből, abbahagyta az alkotást. A kilencvenes évek vége óta viszont rendszeresen állítja ki képeit kiállításokon - mondta el Berecz Ágnes.

Hantai franciaországi elismertségét mutatja, hogy az egyik legjelentősebb francia művészettörténész, Georges-Didi Huberman valamint Helene Cixous írónő jelentetett meg a közelmúltban könyvet Hantai munkásságáról.

Emellett két jelentős francia filozófus, Jean-Luc Nancy és Jacques Derrida 2001-ben dolgozott Hantai Simonnal a La connaissance des textes (A szövegek ismerete) című, közösen írt és illusztrált filozófiai köteten.

Igazi ritkaság

Berecz Ágnes elmondta: a most elkelt festmény a Les Manteaux de la Vierge (A szűz köpönyegei) című sorozat egyik darabjaként Hantai egyik legelső pliage-technikával készült alkotása, amely igazi ritkaságnak számít.

Magyarországon a művészettörténész a Makláry Artworks kiadóval közösen tervezi egy átfogó reprezentatív kötet kiadását a festőről. A magyar közönség Hantai munkáit az Erdész és Makláry Fine Arts galéria jövő szeptemberben nyíló tárlatán láthatja majd Budapesten.