Tízmillió Potter-könyv 24 óra alatt

2005.07.17. 18:10
Becslések szerint tízmillió példányt adtak el az első 24 órában a Harry Potter legújabb részéből. Világszerte varászlónak öltözött rajongók várták a sorozat legújabb részének megjelenését. Közben kritikusok mellett az első olvasói vélemények is megjelentek a blogokon.
Bár néhány napot még várni kell a pontos adatokra, a könyváruházak és a kiadó előrejelzései szerint a Harry Potter hatodik kötete lesz minden idők leggyorsabban eladott könyve. Csak az Amazon.com webáruházban 1,5 millió, a Barnes & Noble áruháztól több mint egymillió kötetet rendeltek meg előre.

Rekordeladás

A Reuters tudósítása alapján az első adatok megdöbbentőek, a WH Smith brit könyvkereskedő jelentése szerint 13 könyvet adtak el másodpercenként szombat hajnalban az országszerte nyitva tartó 391 könyvesboltban. A Waterstone's áruház előrejelzése szerint az első 24 órában Nagy-Britanniában kétmillió, világszerte pedig 10 millió példányt fogyott a Harry Potter és a félvér hercegből.

Összehasonlításként, az előző kötetből nyolcat vettek meg másodpercenként, vagyis óránként harmincezer példány fogyott el. Az ötödik kötetből az Egyesült Államokban 5 millió, Nagy-Britanniában 1,7 millió könyvet vettek meg az első 24 órában a rajongók - írja a New York Times.

Rajongók rohama

Rajongók százezrei várták a varázslóinasról szóló sorozat legújabb kötetének megjelenését, a legtöbben varázslónak, manónak vagy más kedvenc karakternek öltözve. A becslések szerint csak Nagy-Britanniában több mint háromszázezren álltak sorban, hogy az elsők között vehessék kezükbe a hónapok óta várt könyvet. A Waterstone's áruház bejáratánál az Oxford Streeten egymérföldes sor kígyózott.

Közben a nagy áruházláncok egymás alá ígérnek árban, a rajongók legnagyobb része ugyanis szombat reggel rohanta meg a boltokat. A WH Smith - mely áruház a múlt heti robbantás miatt a Kings Cross vasútállomás helyett (innen indul a Roxforti varázslóiskolába a vonat) a Wimbledon melletti állomáson tartotta a már szokásosnak mondható bált - 9,99 fontért adta a könyvet, melynek hivatalos ára 16,99 font. A Financial Times szerint a Tesco még ennek is aláígért, és 7,97 fontért árulta a kötetet. Néhány áruházban csak szombaton 3,43 fontért volt kapható a Harry Potter és a félvér herceg.

Edinburgh és Budapest

A központi ceremónia Edinburgh-ban volt, itt J. K. Rowling olvasta fel az első néhány oldalt hetven szerencsés rajongónak. A kastély környékén egyébként igazi roxfortos hangulatot teremtettek, a kiválasztottak hintón érkeztek, mutatványosok szórakoztatták őket, az írónó pedig egy titkos ajtón lépett az olvasóterembe.

Budapesten is több mint száz példányt adtak el a világpremierrel egyidőben, igaz egyelőre itthon is csak angolul kapható a könyv. A magyar kiadásra jövő februárig várni kell. A Libri könyvesboltban már este 11-től gyülekeztek a magyar rajongók, akiknek vetélkedőt szerveztek. A távirati iroda tudósítása szerint az első kötetet a vetélkedő nyertesének, a 15 éves Dabusz Evelinnek adta át a Libri ügyvezető igazgatója.

Az első kritikák

Közben megjelentek az első kritikák is a könyvről. Az Independent kritikusa szerint terjengős, gyenge és rosszul szerkesztett a hatodik rész. A New York Times kritikusa azonban klasszikusnak nevezte a könyvet, mely felér a Gyűrűk Urához.

A blogoknak köszönhetően az olvasók kritikái is hamar eljutnak a közönséghez. A BBC Online egy tíz éves fiút véleményét idézi, aki szerint a könyv unalmasan indul, mert a szereplők csak beszélgetnek. Egy másik tíz éves rajongó, aki Edinburgh-ban is ott lehetett félelmetesnek, kaotikusnak és akciódúsnak nevezte a hatodik Harry Potter világát. Az új könyv sötétebb és ijesztőbb, mint az eddigiek, de szerinte ez még érdekesebbé teszi a történetet.

A Harry Potter sorozat egyedülálló pénzügyi siker, becslések szerint eddig 270 millió példányt adtak el a világ 200 országában. Eddig 62 nyelvre fordították le. J. K. Rowling írónak az eddigi öt kötet és a három film 400 millió font vagyont hozott.