Héttornyú hotelt építenek Esztergomban

2008.04.24. 14:03
Esztergom vezetősége elfogadta a MŰPA tervezőjének, Zoboki Gábornak terveit, melyekből két-három év múlva több milliárd forintból épül majd egy hatcsillagos hotel a város Prímás-szigetén.

Az esztergomi Prímás-sziget nyolc és fél hektáros területére 230 szobás, hatcsillagos hotelt tervezett a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. és a Művészetek Palotája Prima Primissima-díjas tervezője, Zoboki Gábor.

Nézzen látványterveket!

Esztergom városának képviselő-testülete legutóbbi ülésén elfogadta a maketten is bemutatott terveket. A sziget természetes környezetébe illesztve hét lakótorony épülne, mellette több, földszintes kiszolgálóegység. Itt konferenciaközpont, fürdő, valamint gyógyászati és kezelési centrum kapna helyet. A Prímás-szigeten a természet megvédése mellett meg kellett oldani a létesítmény árvízvédelmét. Zoboki Gábor tervező elmondta, területet önálló magasparttal óvják majd az áradásoktól. Az építmény a gátrendszertől függetlenül áll majd a szigeten, árvízkor pedig úszik a Dunán.

Az épületegyüttest kívül-belül különleges kövekkel burkolnák és a folyó közelségét kihasználva úgy biztosítanák az épületek klímáját, hogy a hagyományos légkondicionálással járó, egészségre ártalmas légmozgást elkerüljék. A tervezett hotel 2-3 év múlva épülhetne fel, több milliárd forintos költséggel. Az önkormányzat jelenleg is tárgyal a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-vel arról, hogy a társaság milyen feltételekkel venne részt a beruházásban - mondta el Esztergom sajtófelelőse az MTI-nek.