Megőrült az európai műkereskedelem

2007.06.22. 14:39
Damien Hirst gyógyszeres szekrénye az új európai árrekorder. 3,5 milliárd forintnyi fontért vették meg csütörtökön, a Sotheby's árverésén. Dicsősége azonban talán csak napokig tart.

Három és fél milliárd forintnyi összegért kelt el Damien Hirst orvosságos szekrénykéje, új európai rekordot állítva fel. Élő művésznek soha ilyen magas áron még nem kelt el munkája Európában. A Sotheby's árverésén elkelt munka krómozott felületre erősített kis polcokból áll, amiken 6136 darab, különböző színű orvosságos kapszula sorakozik pedánsan egymás mellé rakva.

Az ismeretlen vásárló egyébként a becsült érték háromszorosát fizette a műért.


Gyógyszerek

A brit botrányművész, aki legutóbb a gyémántokkal kirakott emberi koponyával került be a hírekbe, az amerikai Jasper Johnsot taszította le a trónról, aki 3 milliárdért adott el Európában. Igaz, az élő művész világrekordját még mindig ő tartja egy 14,5 milliárdért elkelt alkotással.

A londoni piacot úgy tűnik, megőrjítette a nyár. Lucian Freud például 24 óráig őrizte a legdrágábban eladó élő, európai művész rangját Bruce Bernard 1992-ben festett portréjáért. A képet 2,8 milliárdért vette meg egy anonim licitáló.

Egy nappal korábban Claude Monet liliomos festményét, a Nimfákat ütötték le 6,7 milliárd forintnyi angol fontért. Igaz, az 1936 óta nyilvánosan be nem mutatott festmény nem Monet legértékesebbje. 1998-ban 7,2 milliárd forintnyi összegért került valaki nappalijába.

A nagy klasszikusok szárnyalása persze megszokott jelenség. A jelek azonban arra engednek következtetni, hogy az érdeklődés növekedése és a forgalomba kerülő klasszikus műtárgyak csökkenése a kortárs művészetet is ugyanolyan magas rangra emelte.

Ez annak ismeretébe jelent sokat, hogy a kortárs művészek szerepe, jelentősége nem becsülhető meg teljes biztonsággal. Felkapott művészekről derülhet ki az idő távlatából, hogy koránt sem hoztak paradigmaváltást. Miközben ismeretlen, meg nem becsült alkotók kerülhetnek a fókuszba.

Csütörtökön mindenesetre 7,8 milliárd forintnyi összegért kelt el Francis Bacon 1978-as önarcképe, közel kétszer annyiért, mint amennyire a szakértők becsülték a művet előzetesen.

A csütörtöki árverésen, ahol Andy Warhol vagy Mark Rothko művei is kalapács alá kerültek, közel 26,5 milliárd forintnyi fontot fizettek műalkotásokért, meglepve ezzel a szakma képviselőit is.