Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

88 millió euróért árverezték Hirst műveit

2008.09.16. 10:32
Damien Hirst, a brit művész alkotásaiért a Sotheby's hétfői aukcióján, a vártnál jóval nagyobb összeget fizettek.

Beautiful Inside My Head Forever mottóval az excentrikus képzőművész munkáiból hétfőn és kedden rendeznek árverést a Sotheby's aukciósháznál. Damien Hirst több mint 220 alkotását bocsátotta aukcióra, szakítva így a művészeti élet hagyományával, hogy az új munkákat galériákon keresztül értékesítik.

Hirst legjobbjai

Az aukción a felkínált 56-ból 54 alkotás kelt el, összesen 70,5 millió fontért (mintegy 88,88 millió euróért), és ez az összeg jóval meghaladja a várakozásokat. Korábban úgy becsülték, hogy a két nap alatt legfeljebb 65 millió fontot (82 millió eurót) hoznak az árverések.

Kalapács alá kerültek a formaldehidben úszó aranyozott borjú és cápa művei. A borjú, aminek patáit és szarvait 18 karátos arannyal vonta be a művész, 10,3 millió fontért (13 millió euróért) kelt el a várt 12 millió font helyett. A formaldehidben elhelyezett tigriscápáért a várt 6 millió font helyett végül 9,56 millió fontot (12 millió eurót) fizetett a vevő.

A formaldehidben úszó zebrától, ami a Hihetetlen utazás címet viseli, illetve Az Álom nevet viselő, szintén tartósított csikótól 2-3 millió fontos bevételt remélnek a szervezők. Ezeket kedden bocsátják árverésre. A multimilliomos művész véleménye szerint az aukció a művészet eladásának egyik legdemokratikusabb módja. Hozzátette, hogy bár jókora kockázattal jár ilyen módon megvásárlásra kínálni műveit, őt különösen izgatja a szokatlan eljárásban rejlő kihívás.

Hirst az egyik legismertebb kortárs képzőművész, aki a kilencvenes évek elején provokatív alkotásaival tört be. Művei között szerepel gyémántokkal kirakott koponya, különféle, formaldehidben úszó állatok és kukacok rágta, rothadó tehénfej is. A brit sajtó szerint a 43 éves Hirst vagyona ugyanakkora mint a Harry Potter-sorozat írójáé, J.K. Rowlingé (2007-es becslések szerint 545 millió font), s kétszer akkora, mint Mick Jaggeré vagy Elton Johné.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?