88 millió euróért árverezték Hirst műveit

2008.09.16. 10:32
Damien Hirst, a brit művész alkotásaiért a Sotheby's hétfői aukcióján, a vártnál jóval nagyobb összeget fizettek.

Beautiful Inside My Head Forever mottóval az excentrikus képzőművész munkáiból hétfőn és kedden rendeznek árverést a Sotheby's aukciósháznál. Damien Hirst több mint 220 alkotását bocsátotta aukcióra, szakítva így a művészeti élet hagyományával, hogy az új munkákat galériákon keresztül értékesítik.

Hirst legjobbjai

Az aukción a felkínált 56-ból 54 alkotás kelt el, összesen 70,5 millió fontért (mintegy 88,88 millió euróért), és ez az összeg jóval meghaladja a várakozásokat. Korábban úgy becsülték, hogy a két nap alatt legfeljebb 65 millió fontot (82 millió eurót) hoznak az árverések.

Kalapács alá kerültek a formaldehidben úszó aranyozott borjú és cápa művei. A borjú, aminek patáit és szarvait 18 karátos arannyal vonta be a művész, 10,3 millió fontért (13 millió euróért) kelt el a várt 12 millió font helyett. A formaldehidben elhelyezett tigriscápáért a várt 6 millió font helyett végül 9,56 millió fontot (12 millió eurót) fizetett a vevő.

A formaldehidben úszó zebrától, ami a Hihetetlen utazás címet viseli, illetve Az Álom nevet viselő, szintén tartósított csikótól 2-3 millió fontos bevételt remélnek a szervezők. Ezeket kedden bocsátják árverésre. A multimilliomos művész véleménye szerint az aukció a művészet eladásának egyik legdemokratikusabb módja. Hozzátette, hogy bár jókora kockázattal jár ilyen módon megvásárlásra kínálni műveit, őt különösen izgatja a szokatlan eljárásban rejlő kihívás.

Hirst az egyik legismertebb kortárs képzőművész, aki a kilencvenes évek elején provokatív alkotásaival tört be. Művei között szerepel gyémántokkal kirakott koponya, különféle, formaldehidben úszó állatok és kukacok rágta, rothadó tehénfej is. A brit sajtó szerint a 43 éves Hirst vagyona ugyanakkora mint a Harry Potter-sorozat írójáé, J.K. Rowlingé (2007-es becslések szerint 545 millió font), s kétszer akkora, mint Mick Jaggeré vagy Elton Johné.