Neten Hitler műgyűjteménye

2008.08.01. 22:46
Adolf Hitler művészeti gyűjteménye - aminek a Fürher saját múzeumot álmodott Ausztriában - most felkerült a netre.

"A speciális Linz Projekt teljes festményadatbázisa most már a neten található" - mondta Rudolf Trabold, a berlini Német Történeti Múzeum szóvivője. Hitler ezeket a munkákat a késői 1930-as évektől a II. világháború végéig vásárolta, de leginkább családoktól eltulajdonította. Az volt a terve, hogy a gyűjteményt a háború után Ausztriába, Linzbe viteti, megfelelő múzeumot alapítva hozzá.

A Hitler-gyűjtemény egy sóbányában elrejtve vészelte át a háborút, majd a győztes szövetséges csapatok elkobozták. A szövetségesek lefotózták és katalogizálták mind a 4731 darabot: festményeket, szobrokat, bútorokat, porcelánokat, szőnyegeket. Az elmúlt 60 év alatt az anyag szétszóródott Németországban, vagy szerte Európában. Most, hogy minden fölkerült a netre, tájékozódhatnak róla a művek esetleges tulajdonosai vagy helyi múzeumok.

A berlini múzeumi szóvivő szerint ez "különleges ablak" a náci művészetpolitikára. Hitler a bécsi művészeti akadémia hallgatója volt és levelezőlapokat is illusztrált, javarészt XIX. századi német és osztrák festők műveit gyűjtötte össze. A gyűjtemény több olyan német munkát tartalmaz, amely Hitler uralma idején született, de a korszak meghatározó festői, mint Max Ernst vagy Paul Klee alkotásai közül egyetlen darab sincs a kollekcióban, mert a nácik degeneráltnak tartották az ő művészetüket.